Comandantul trupelor americane in Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat ca NATO nu poate desfasura forte importante in Europa de Est, la fel de rapid ca Rusia, ceea ce reprezinta un dezavantaj major, si a cerut crearea unui spatiu de libera-circulatie militara la nivelul Aliantei, similar Spatiului Schengen, relateaza BBC News, preluat de News.ro.

El a atras atentia ca este “ingrijorator” faptul ca Rusia a putut desfasura 20.000 de militari si o cantitate importanta de echipamente la granita unei tari membre NATO. “Rusii au ceea ce noi numim libertate de miscare pe liniile interne. Se pot misca oriunde in interiorul Rusiei cat vor de repede”, a explicat generalul.

Si Alianta trebuie sa aiba aceeasi viteza, considera oficialul. “Cu o notificare cu trei zile inainte, ar trebui sa putem fi capabili sa facem acest lucru”, a adaugat el.

“Cel mai ingrijorat sunt de libertatea de miscare. Personal, sunt surprins de fiecare data de exercitiile neplanificate pe care le desfasoara ei (rusii – n.r.). Deci intelegeti de ce ma sperie acest lucru”, a explicat generalul.

In aceste conditii, generalul Hodges considera ca NATO ar trebui sa creeze un “spatiu Schengen militar”, care sa ii ofere Aliantei libertate de miscare.

“Consider (Rusia – n.r.) singura amenintare potentiala care ar putea distruge Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau orice alta tara. Din cauza fortei sale nucleare. Si discuta mult despre armele nucleare”, a atras atentia oficialul.

Din 2007, Rusia si-a antrenat fortele sa desfasoare orice fel de operatiune la granite, iar o criza viitoare va implica, probabil, un razboi “hibrid”, inclusiv atacuri informatice, a adaugat liderul militar.

Generalul Hodges a avertizat si ca NATO nu dispune de suficiente aeronave de lupta si de sisteme de aparare in fata rachetelor cu raza scurta de actiune in Europa de Est. El a subliniat, insa, ca forta de disuasiune a NATO este consolidata de faptul ca SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari pentru trimiterea de echipamente in Europa.

Peste 31.000 de militari din 24 de tari au luat parte la 16 exercitii organizate de NATO in Polonia, in perioada 7 – 17 iunie. A doua zi dupa incheierea lor, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat NATO in legatura cu actiunile provocatoare si a cerut ca exercitiile sa fie inlocuite cu un dialog extins pentru cooperarea cu Rusia.

Fostele state comuniste care au aderat intre timp la NATO, inclusiv Romania, au fost alarmate de anexarea Crimeei de catre Rusia in martie 2014. Operatiunea a dus la racirea relatiilor dintre Alianta si Moscova, aflate la cel mai tensionat nivel de la finalul Razboiului Rece, in 1991.

Strategia NATO fata de Rusia se va afla pe agenda summitului NATO de la Varsovia, de luna viitoare.

NATO isi consolideaza prezenta in apropiere de granitele Rusiei. Alianta urmeaza sa desfasoare un batalion suplimentar in Polonia si alte trei in tarile baltice, atingand un total de 4.000 de militari. Desfasurarea se va face prin rotatie, insa Polonia vrea infiintarea de baze NATO permanente in regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri