In cazul confirmarii Brexitului, preconizat de BBC, ITV si Sky News, premierul David cameron si-ar putea pierde postul, scrie The Associated Press. Liderul Partidului Conservator si-a legat reputatia de ramanerea Marii britanii in Uniunea Europeana.

Fostul primar al londrei Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei "Leave", este considerat de-acum favoritul la succesiunea lui Cameron. Cameron a promis referendumul pentru a-si linistri aripa dreapta din partid si ca provocare la adresa Partidului Independentei Regatului Unit (Ukip), care militeaza pentru plecarea din blocul Celor 28.

Dupa ce a obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile parlamentare si majoritatea in Parlament, Cameron a negociat un pachet de reforme despre care a spus ca va proteja suveranitatea Marii britanii si-i va impiedica pe imigrantii din UE sa vina in regat pentru a cere ajutoare sociale. Insa criticii sai au denuntat niste reforme goale, care lasa Marea britanie la mila birocratilor de la bruxelles si nu fac nimic sa opreasca afluxul de imigranti europeni in Marea Britanie, scrie News.ro.

Aceste ingrijorari s-au amplificat dupa ce peste un milion de oameni din Orientul Mijlociu si Africa au venit in UE anul trecut.

Rezultatul referendumului britanic a socat pietele, dar i-a incantat pe militantii "Leave". "Zorii coboara asupra unui Regat Unit independent", a declarat liderul Ukip in uralele multimii la un sediu de campanie al partidului.
"Fie ca 23 iunie sa ramana in istoria noastra ca ziua independentei noastre!", a adaugat el. In timp ce rezultatele continuau sa soseasca vineri dimineata, britanicii apar ca o natiune divizata.

Voturi puternice pro-UE in capitala economica si culturala Londra si Scotia semiautonoma au fost contracarate de un sentiment puternic impotriva establishmentului si in favoarea unei iesiri din UE in restul Angliei.

"Numultumirile multor oameni au inceput sa iasa la iveala, iar noi incepem sa le ascultam", a declarat John McDonnell, adjunctul liderului Prtidului Laburist.
Marea Britanie a intrat pe un teren necunoscut, dupa ce a voto sa paraseasca UE, potrivit proiectiilor principalelor institutii media britanice.

Acest rezultat zguduie stabilitatea unitatii continentului, forjata dupa al Doilea Razboi Mondial, cu speranta sa nu mai existe alte conflicte. Daca va fi confirmat, Brexitul ar putea conduce la ani de negocieri comerciale, in afaceri si legaturi politice cu ceea ce ar deveni blocul celor 27.

In esenta, consultarea marcheaza mai degraba inceputul - si nu sfarsitul - unui proces ce ar putea dura decenii. "Leave" conducea cu 51,7% la 48,3%, vineri dimineata, la numararea a trei sferturi din voturile exprimate, ceea ce face practic imposibila o victorie a "Remain".

Lira sterlina a fost afectata de una dintre cele mai mari deprecizeri intr-o singura zi din istoria ei, depreciindu-se cu peste 10%, in doar sase ore, fata de dolari, in contextul unor ingrijorari cu privire ca ruperea legaturilor cu piata unica va afecta economia britanica si va submina pozitia Londrei de centru financiar global.

Sursa foto: Sursa foto: shockfactor.de/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri