Intr-un comunicat de presa, Luhan cere politicienilor si ziaristilor britanici care au avertizat ca Marea Britanie va fi luata cu asalt dupa 1 ianuarie 2014 de "hoarde" de romani sa-si ceara scuze. El a aratat ca dupa mai bine de doua saptamani de la liberalizarea pietei muncii nu a existat nicio invazie a romanilor care sa vina sa incaseze ajutoare sociale, iar cei care au venit au contracte de munca si sunt vorbitori ai limbii engleze.

"Oricarui roman, aceasta campanie ii aduce aminte probabil de o povestire populara, intitulata «Prostia omeneasca» a marelui scriitor Ion Creanga (1837-1889). Eroul acestei povestiri se intoarce acasa si isi gaseste sotia si soacra plangand si urland in timp ce se holbeaza la patutul copilului. Intrebate ce le-a apucat, ele raspund ca micutul va muri. De ce? Pentru ca patutul lui se afla langa soba, pe soba se afla un drob de sare, iar daca pisica se va sui si-l va rasturna, i-ar putea cadea in cap. Cu alte cuvinte, pericolul e doar in mintea lor", a mentionat Luhan.

El subliniaza ca a citat aceasta povestire pentru a arata de cat umor si de cata intelepciune este in stare poporul roman, pe care unii il dispretuiesc intr-atat incat il asemuiesc unei adunaturi de "hoti, lenesi si cersetori". "Sigur ca exista si astfel de oameni in Romania, la fel cum exista si in Marea Britanie. Indiferent de culoarea pielii lor! Dar acestea sunt exceptii. Majoritatea romanilor - oricat cat de saraci ar fi considerati prin comparatie cu alte natiuni - sunt cinstiti, mandri si muncitori", mai arata europarlamentarul.

Citeste si:

Petru Luhan avertiza in luna decembrie, dupa o vizita la Londra, ca romanii din Marea Britanie sunt profund ingrijorati de escaladarea campaniei de discriminare din mass-media, precum si de atacurile politicienilor britanici, venite atat dinspre partidul extremist UKIP, cat si din partea premierului David Cameron.

El arata atunci ca, cu putin timp inainte de ridicarea definitiva a restrictiilor pentru romani, atacurile impotriva lor s-au agravat, culminand cu declaratii politice alarmante privitoare la o posibila invazie a muncitorilor romani, ce ar urmari exclusiv obtinerea de ajutoare sociale.

Luhan mai sustinea ca , in realitate, asa cum arata datele furnizate de Comisia Europeana, cei mai multi emigranti din Marea Britanie vin din afara UE, iar Anglia nu este prima destinatie aleasa de romani atunci cand merg la munca in strainatate.