Intrucat referendumul are statut consultativ, Parlamentul poate invoca acest lucru si poate decide ca iesirea Marii Britanii din Uniune ar avea consecinte mult prea mari pentru a putea fi posibila. Mai multe surse din mediul de business conectate cu lumea financiara londoneza si consultate de wall-street.ro ne-au confirmat ca aceasta varianta este intens discutata si ca ar fi, din punct de vedere economic, cea mai buna alegere.

Tot mai multi realizeaza ca votul a fost unul emotional si a avut la baza argumente populiste, intens promovate in campania pro-exit.

Indoielile asupra concretizarii Brexitului se pot observa si din ezitarea marilor jucatori din businessul londonez de a lua decizii radicale, cel putin pana nu se va da o directie clara de catre Parlament.

Astfel, HSBC si Goldman Sachs au amenintat anterior ca isi vor muta operatiunile din Marea Britanie, daca votul va fi pentru iesire, dar in dimineata anuntarii rezultatelor au negat ca vor face acest lucru.

Informatii similare au circulat si despre Morgan Stanley, despre care aparuse stirea ca vor reloca activitatile din Londra, informatie negata ulterior de oficialii companiei.

Mai mult decat atat, chiar si din tabara pentru iesire incep sa apara declaratii contradictorii.

Citeste si:

Nigel Farage, seful partidului extremist UKIP si un vehement sustinator al iesirii din UE, a declarat ca unul dintre cele mai puternice argumente pentru exit a fost o greseala, conform Metro.co.uk.

Dupa ce in campania pro-Brexit s-a sustinut ca Marea Britanie da 350 milioane lire saptamanal Uniunii, desi ar putea sa ii directioneze catre sistemul de sanatate, Farage a declarat ca a fost o greseala facuta de campanie si ca nu ar fi facut niciodata aceasta afirmatie.

Destramarea Marii Britanii, un pericol real

Pericolul destramarii Marii Britanii, daca Brexitul se va concretiza, devine tot mai iminent. Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat deja ca a inceput pregatirile pentru un nou referendum privind independenta de Marea Britanie, conform Sky News. Acesta considera inacceptabil ca Scotia sa fie scoasa din UE impotriva vointei sale, dupa ce 62% dintre scotieni au votat pentru ramanerea in UE. Aceeasi reactie pare sa vina si dinspre Irlanda de Nord, unde votul majoritar a fost, de asemenea, pentru ramanerea in UE.

Tot mai multe voci spun ca parlamentul britanic nu isi poate asuma o eventuala destramare a Regatului Unit, in paralel cu iesirea din UE, implicatiile sociale, economice si politice fiind dezastruase.

Brexit: cele mai importante dezavantaje pentru Marea Britanie

  • Pierderea unor contracte preferentiale de comert cu statele membre UE, care reprezinta peste 50% din exporturile Marii Britanii.
  • Pierderea puterii de a influenta reglementarile ce tin de comertul in UE.
  • Scaderea PIB cu 2,2% pana in 2030 – estimare a Centrului de cercetare german Open Europe
  • Marea Britanie ar putea intampina dificultati la negocierile privind contractele bilaterale, avand in vedere ca un eventual Brexit ar putea sa genereze o atmosfera negativa interstatala
  • Investitiile straine directe ar putea sa se reduca
  • Reducerea productiei si a investitiilor in industria auto britanica, avand in vedere ca masinile nu ar mai putea sa fie exportate in Uniunea Europeana fara tarife suplimentare.
  • Impact negativ pentru sectorul financiar britanic, avand in vedere ca acesta isi pierde statutul de “poarta catre Europa”
  • Pierderea imigrantilor cu studii superioare ar putea reduce competitivitatea Marii Britanii in industriile care se bazau pe acestia. De asemenea, costurile ar putea sa creasca in industriile ce implica multa munca (labor-intensive jobs).

Sursa foto: Pixelbliss/Shutterstock