“Spunem impreuna ca acest proces trebuie sa inceapa cat mai repede posibil, pentru a nu sfarsi intr-o perioada prelungita de incertitudine, ci sa putem sa ne concentram pe viitorul Europei si sa lucram pentru el”, a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, dupa o reuniune a sefilor diplomatiei din cele state fondatoare UE.

Ministrii de externe din cele sase tari fondatoare ale Uniunii Europene s-au intalnit sambata la Berlin, pentru a discuta consecintele deciziei istorice a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce liderul Parlamentului European il acuza pe David Cameron ca a luat ostatic un continent intreg.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier i-a primit pe omologii sai Jean-Marc Ayrault (Franta), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) si Jean Asselborn (Luxemburg) pentru “o discutie pe teme actuale ale politicii europene”, se arata intr-un comunicat al MAE de la Berlin.

Citeste si:

Steinmeier si-a exprimat inca de vineri regretul dupa votul britanicilor, favorabili in proportie de 51,9% Brexit, potrivit rezultatelor oficiale. El a vorbit de o “zi trista pentru Europa si Marea Britanie”.

Si cancelarul Angela Merkel, care si-a exprimat regretul fata de “lovitura data Europei” si “procesului de unificare europeana”, i-a invitat luni la Berlin, pentru o dezbatere, pe presedintele francez Francois Hollande si pe seful Guvernului italian Matteo Renzi. Ea il va primi separat si pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Dupa Brexit, “Germania va continua sa joace un rol central, chiar si mai important, in cadrul Uniunii Europene”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru cotidianul Bild.

Sursa foto: nito_Shutterstock