Am ramas singura tara din Uniunea Europeana care nu a reusit nici pana astazi sa transpuna directiva europeana de plati PSD2, obligatie ce trebuia sa fie respectata inca din 13 ianuarie 2018. Am fost deja criticati pentru aceasta intarziere de catre Comisia Europeana, iar in cazul in care reprezentantii statului nu vor reusi sa adopte directiva pana pe 14 septembrie 2019, industria FinTech romaneasca ar putea fi afectata semnificativ. Pentru a incerca sa evite aceasta situatie, Cosmin Cosma, co-fondatorul FinTech-ului romanesc Finqware a trimis o scrisoare deschisa catre Sorin Lazar, Presedinte al Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.


Cerintele obligatorii ale directivei PSD2 intra in vigoare incepand cu 14 septembrie 2019 la nivelul Uniunii Europene, iar netranspunerea acesteia la nivel national blocheaza operatiunile mai multor firme romanesti din industria FinTech, care nu vor putea fi autorizate de Banca Nationala a Romaniei, neexistand temeiul legal. Aceste business-uri romanesti vor fi nevoite sa isi mute sediul in alte tari pentru a putea opera pe teritoriul Romaniei. Va prezentam mai jos continutul scrisorii adresate presedintelui Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, de catre co-fondatorul FinTech-ului romanesc Finqware.

"Stimate domnule deputat,

Prin prezenta adresa va solicit o audienta in regim de urgenta pentru a va expune pe larg efectele negative pe care intarzierea transpunerii Directivei europene revizuita de plati (denumita PSD2 – Payment Service Directive 2, 2015/2366) le are asupra mediului de afaceri romanesc.

Initiativa legislativa este in circuitul de adoptare. Dupa ce a circulat si a primit avizul comisiilor din Senat, legea a fost inscrisa in ultimele saptamani de 3 ori pe ordinea de zi a Senatului.

Fiind in procedura de urgenta, aceasta initiativa are termen de adoptare tacita pe 19 iunie 2019, dupa care urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor.

Comisia pentru Buget, Finante si Banci a Camerei este cea mai in masura sa ajute la adoptarea cu prioritate a acestei legi in Camera Deputatilor si din acest motiv va abordez.

Context

Romania avea obligatia de a transpune in legislatia nationala prevederile acestei directive inca din 13 ianuarie 2018. In acest moment suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a respectat obligatia de transpunere si am primit un avertisment oficial dur de la Comisia Europeana pentru aceasta situatie (vezi Link).

Un aspect important reglementat de noua directiva este obligatia bancilor de a-si deschide infrastructurile de date pentru a permite consumatorilor de servicii financiare sa isi foloseasca mai eficient datele financiare prin intermediul unor noi operatori numiti “furnizori de servicii de informare de cont”.

Acesti furnizori, care vor fi autorizati de catre BNR, vor avea dreptul, pe baza acordului consumatorilor, sa acceseze datele bancare ale acestora pentru a crea servicii inovative care sa eficientizeze utilizarea serviciilor financiare.

Aparitia acestor noi jucatori vor permite cresterea concurentei si a calitatii serviciilor bancare din Romania. Un efect va fi inbunatatirea accesibilitatii serviciilor furnizorilor financiari, cu impact in cresterea incluziunii financiare si a gradului de bancarizare a romanilor.

In contextul in care incepand cu 14 septembrie 2019 noua reglementare europeana va deveni operationala la nivelul intregului sistem financiar european, lipsa transpunerii nu afecteaza de fapt obligativitatea bancilor din Romania de a o respecta.

Efectele neadoptarii transpunerii in legislatia locala afecteaza direct doar jucatorii locali de servicii de informare de cont, caci acesti jucatori nu vor putea fi autorizati de autoritatea de autorizare romaneasca, Banca Nationala a Romaniei, neexistand temeiul legal de autorizare si avizare.

Altfel spus, companiile straine autorizate in Ungaria, Cehia, Bulgaria, etc. vor putea opera in aceasta noua piata a serviciilor de agregare de date financiare din Romania, dar multe companii inovative romanesti precum Finqware nu vor putea intra in aceasta piata.

Apel

Avand in vedere ca suntem cu foarte putine zile inainte de vacanta parlamentara, exista un risc major ca legea sa nu fie adoptata si publicata pana in 14 septembrie.

Acest lucru ar fi foarte grav si incorect pentru o industrie romaneasca de FinTech care va fi omorata din fasa. Singura solutie pentru companiile romanesti care vor sa opereze in domeniu va fi sa se mute in oricare alta tara europeana pentru a se autoriza, ca apoi sa poata opera pe piata romaneasca.

In conditiile in care potentialul uman din zona de inovatie tehnologica al Romaniei ar putea fi folosit pentru a crea servicii financiare inovative care sa aiba impact la nivelul intregii UE sub prioritatea Comisiei denumita Digital Single Market, dezavantajarea companiilor romanesti va diminua sansele Romaniei de a ramane competitiva in domeniul noilor tehnologii din industria financiar bancara.

Pe de alta parte, un efort sustinut de a pune in discutie si de a adopta cu celeritate aceasta initiativa legislativa poate sa ne dea o sansa de avea un cuvant de spus in progresul serviciilor bancare din Europa.

Ca cetatean al Romaniei si in calitate de initiator al unei companii (Finqware) care intentioneaza sa puna Romania pe harta inovatiei in cadrul sistemului bancar european, va stau la dispozitie cu detalii si clarificari referitor la acest subiect.

In speranta ca legea va fi adoptata si publicata in timp util, va rog sa aveti disponibilitatea de a ne intalni pentru a discuta aceste aspecte mai pe larg. Eventual pot fi la dispozitia Comisiei pentru a expune pe larg problematica in discutie, in masura in care considerati necesara o invitatie in acest sens.

Cu stima,

Cosmin Cosma

Co-fondator Finqware"

Ce este PSD2?

Directiva revizuita privind serviciile de plata (PSD2) reprezinta o reglementare impusa de catre Uniunea Europeana, ce isi propune sa impulsioneze competitia pe piata servicilor financiare, impingand institutiile financiare traditionale sa pompeze bugete serioase in digitalizare.

PSD2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancii, atata timp cat indeplineste criteriile impuse de lege, astfel ca platile online si piata serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete, punand capat monopolului pe care sectorul bancar l-a avut asupra conturilor consumatorilor si asupra tranzactiilor privind platile. Mai exact, bancile vor fi obligate sa isi deschida platformele prin intermediul asa-numitelor API (interfete catre aplicatiile interne) pentru a permite tertilor accesul la date pana acum privilegiate si a le permite plati in numele consumatorilor.

Sursa foto: By Augustin Lazaroiu / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri