Criza de pe piata fortei de munca determina tot mai multe companii, in special din retail, constructii sau turism, sa isi indrepte atentia spre atragerea de muncitori straini. Zilele trecute, de exemplu, se vehicula venirea a 500.000 de muncitori pakistanezi pe piata locala. Asta in conditiile in care in Romania exista peste 100.000 de nevazatori, majoritatea neangajati, care, cu minimum de efort si investitii, pot fi integrati pe piata fortei de munca.


“Practic, aceste persoane pot avea orice job pentru care au pregatire si studii, insa cea mai mare problema pentru integrarea lor pe piata fortei de munca este accesibilizarea locurilor de munca. Mai exact, trebuie sa le asiguram mobilitate – deplasarea pana la job - si adaptarea locului de munca - de exemplu, exista softuri care pot citi ecranele computerelor astfel incat persoanele nevazatoare sa isi poate desfasura activitatea la fel de responsabil si rapid ca un om care vede”, a declarat, pentru Wall-Street, Camelia Platt, directorul executiv al fundatiei romano-britanice Light Into Europe care desfasoara primul program de caini ghizi pentru nevazatori din Romania.

Multinationala care a renuntat la o angajata care a orbit

Potrivit reprezentantei Light Into Europe, costurile pentru accesibilizarea locului de munca pentru un nevazator se ridica la cateva mii de euro, insa, pe termen mediu si lung angajatorul isi recupereaza investitia.

18 dintre cei 20 de nevazatori care beneficiaza de asistenta cainilor ghizi au un loc de munca.

Unul dintre cei mai recenti beneficiari este Ana, o tanara de aproape 30 de ani care, in urma cu 8 ani, si-a pierdut vederea, in urma unui diagnostic medical sever. Nici familia si nici angajatorul de atunci nu au inteles situatia tinerei.

“Cand a primit cruntul diagnostic, Ana era studenta si lucra intr-o multinationala care nu a avut nicio problema in a renunta la ea atunci cand aceasta si-a pierdut vederea. Fata a venit la noi, cu moralul la pamant, insa in doar 6 luni a primit un caine ghid si apoi a inceput sa isi caute de lucru. Acum este angajata in departamentul de resurse umane al unei companii care furnizeaza servicii de call center”, povesteste Platt.

Un alt exemplu de integrare este cel al Ancai Ilie, care, cu ajutorul cainelui ghid Bryoni s-a dus la job, dar si-a si dus fata la cursurile de sah, aceasta devenind campioana nationala la acest sport.

Un nevazator a fost ministul in Cabinetul lui Tony Blair

Andrew Noble (foto), ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, este unul dintre sustinatorii programului de integrare a nevazatorilor pe piata fortei de munca din Romania.

Sustin acest proiect pentru ca viata cetatenilor nevazatori din Romania este mult mai putin dezvoltata decat in alte tari europene. Cred ca mediul de business ar trebui sa se implice pentru ca sunt peste 100.000 de posibili angajati care nu lucreaza in conditiile unui deficit foarte mare de foarta de munca in Romania.

Ambasadorul a venit cu exemplul propriei tari, unde nevazatorii lucreaza in toate domeniile, multe dintre aceste job-uri fiind chiar in cadrul guvernului britanic. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui David Blunkett, primul ministru nevazator din guvernul britanic.

Pentru a intelege el insusi cat este de complicat sa fii nevazator, Noble a incercat sa parcurga cateva sute de metri, legat la ochi, fiind ajutat de un caine ghid.



“Desi am mers pe strada pe care locuiesc, nu a fost deloc un exercitiu usor. Am incercat sa imi ascut celelalte simturi si sa am incredere totala in cainele care ma ghida”, a spus diplomatul care a adaugat ca in Marea Britanie exista circa 5.000 de astfel de caini si experienta de cateva decenii in lucrul cu ei.

Programul cainilor ghizi pentru nevazatori a debutat in Romania in urma cu noua ani si include acum 50 de caini, dintre care 15 caini ghizi cu nevazatori, cinci de asistenta si 28 aflati in diferite stagii de instructie. Romania are nevoie de peste 1000 de astfel de caini specializati care sa ii ajute pe cei 100.000 de nevazatori a caror viata de zi cu zi este afectata de lipsa vederii. Costul anual pentru intretinerea unui astfel de caine se ridica la 3500 de euro.

“Cainii ghizi nu sunt caini de companie, ci caini utilitari. Ei au un nivel inalt de instructie si deschid o serie de oportunitati nevazatorilor. Dreptul la viata independenta, dreptul la mobilitate si la incluziune sociala sunt drepturi fundamentale. Deci apelul nostru este ca autoritatile sa legifereze accesul liber, nelimitat si nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilitati insotite de caini ghizi”, mai spune Platt.

Printre sustinatorii acestui program se numara lideri ai comunitatii de afaceri precum Anca Vlad - fondatoare Catena, Octavian Cretu - Romaqua, Marius Puiu - Blue Air, Georgiana Pogonaru - Consul Onorific Islanda, George Mucibabici - Deloitte Romania, Veronica Savanciuc - Mullen Lowe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri