Vinieta cehă este o obligație de plată a taxei de trecere pe autostrăzile și drumurile expres cehe, care se aplică tuturor vehiculelor cu cel puțin patru roți cu o greutate de până la 3,5 tone. Vinieta cehă este o obligație de plată a taxei de trecere pe autostrăzile și drumurile expres cehe, care se aplică tuturor vehiculelor cu cel puțin patru roți cu o greutate de până la 3,5 tone.

Informații generale privind vinieta cehă

Vinieta cehă este o obligație de plată a taxei de trecere pe autostrăzile și drumurile expres cehe, care se aplică tuturor vehiculelor cu cel puțin patru roți cu o greutate de până la 3,5 tone.
Există trei tipuri de viniete pentru Republica Cehă: pentru 10 zile, 30 de zile și un an. Un șofer poate alege oricare dintre aceste tipuri, cu condiția ca tipul selectat să acopere șederea sa în Cehia.
Vinietele cehe pot fi cumpărate de la chioșcurile cu autoservire, din rețeaua de puncte de vânzare sau online. Comanda online este extrem de ușor de realizat: trebuie introduse anumite detalii, cum ar fi numărul de înmatriculare al vehiculului, țara de înmatriculare a vehiculului, tipul de vinieta preferat, data de începere a valabilității și datele de contact. De asemenea, este necesar să se achite taxele de procesare și să se aștepte vinieta confirmată.
Un șofer primește vinieta digitală cehă prin e-mail. Se recomandă salvarea documentului pe dispozitivul electronic, însă nu este necesară o imprimare.
De asemenea, este important să știți despre scutirile de vinieta cehă. Șoferii de vehicule care depășesc 3,5 t nu au nevoie de o vinieta electronică: în schimb, trebuie să instaleze un dispozitiv GPS care măsoară distanța.
Mașinile pe bază de hidrogen, electrice și hibride ale căror emisii de CO2 sunt de până la 50g/km nu au nevoie de vinieta. Totuși, pentru a evita sancțiunile, acestea trebuie să aibă o plăcuță de înmatriculare specială.

Cum să achiziționați o vinietă pentru Republica Cehă

Procesul de achiziționare a unei viniete cehe este ușor și nu necesită prea mult efort. Acesta poate fi finalizat prin utilizarea oricărui dispozitiv electronic funcțional, cum ar fi un smartphone, un laptop, o tabletă sau un computer personal.
Deși puteți cumpăra vinietele pentru Republica Cehă la punctele de vânzare, nu sunteți obligat să o faceți - orice loc cu acces la o conexiune stabilă la internet este potrivit.
Folosiți aceste instrucțiuni pentru a vă ghida în achiziționarea vinietelor pentru Cehia:
1. Completați formularul. Trebuie să furnizați informații precum numărul de înmatriculare al vehiculului, țara de înmatriculare, datele de contact ale șoferului, să selectați tipul de vinieta și data de începere a acesteia.
2. Acoperiți taxa de serviciu. Puteți utiliza oricare dintre metodele disponibile pe site-ul nostru; toate sunt online: PayPal, Klarna, Sofort sau Google Pay, printre altele.
3. Verificați adresa dvs. de e-mail. Vinieta cehă confirmată va fi trimisă prin e-mail. Salvați-o pe smartphone-ul dumneavoastră, dar nu vă faceți griji în legătură cu o copie pe hârtie - nu este necesară.

Opțiuni de validitate

În funcție de planurile dumneavoastră de călătorie, ar trebui să alegeți o vinieta pentru Republica Cehă cu una dintre opțiunile de valabilitate de mai jos:
• vinieta anuală
• vinieta de 30 de zile
• vinieta de 10 zile
De asemenea, puteți alege data la care începe perioada de valabilitate a vinietei cehe: trebuie doar să selectați o dată potrivită în formularul de cerere.

Sancțiuni

Controlul vinietei este efectuat de Poliția Republicii Cehe și de Administrația Vamală a Republicii Cehe. Verificările se efectuează pe autostrăzi și drumuri expres prin intermediul unor mașini de patrulare cu camere de scanare a plăcuțelor de înmatriculare, prin conectarea la porțile de control sau prin verificarea la popasuri și parcări. Numărul de înmatriculare al vehiculului este scanat pentru a găsi o vinietă corespunzătoare într-un sistem.
În cazul în care se detectează că un șofer nu are o vinieta cehă valabilă pentru un vehicul care o necesită, se va aplica o amendă de până la 20 000 CZK. De asemenea, se pot aplica sancțiuni de până la 5 000 CZK pentru că nu s-a notificat în mod corespunzător excepția de la vinieta. Cei care depun o notificare de exceptare, dar nu au dreptul efectiv la exceptare, vor fi sancționați cu o amendă de până la 100 000 CZK.

Avantajele cumpărării online a unei viniete cehești

Cumpărarea online a unei viniete cehe oferă mai multe avantaje:
Comoditate: Achizițiile online pot fi efectuate din confortul casei dumneavoastră sau în timp ce vă deplasați, economisind timp și efort.
Reducerea birocrației: Tranzacțiile online implică adesea mai puțină birocrație și sunt mai ecologice, deoarece nu este nevoie de formulare sau documente fizice.
Acces instantaneu: Puteți primi și utiliza vinieta imediat după cumpărare, eliminând necesitatea de a aștepta livrarea autocolantelor fizice.
Plată securizată: Plățile online sunt securizate și puteți alege dintre diverse metode de plată.
• Acces la informații: Puteți accesa cu ușurință informații despre tarifele de taxare, acoperire și reglementări pe site-ul nostru web sau contactând echipa noastră de asistență, care este bucuroasă să vă răspundă la orice întrebare sau nelămurire pe care o aveți.

Sursa foto: Envato Elements

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri