Din România și până în Franța, din Polonia și până în Spania, protestele fermierilor europeni nu mai pot trece neobservate. Mii de utilaje agricole au luat cu asalt, efectiv, căile de acces către marile capitale europene, iar dacă până de curând mișcările sociale erau limitate la periferiile acestora, mai nou tractoarele fermierilor au început să intre direct în orașe, după cum s-a văzut la Paris și, în România, la Sibiu sau Brașov.

Iar dacă la o primă vedere revendicările acestora au de a face strict cu creșterea foarte mare a costurilor asociate afacerilor pe care le derulează în domeniu, sau, într-un caz la fel de arzător pentru ei, cu compeția neloială a cerealelor ucrainene, la o analiză mai atentă, diverse mesaje ale acestora arată că problema de fond este mult mai gravă.

Astfel, după cum s-a putut vedea în numeroasele filmări din surse deschise, mulți protestatari au înlăturat steaguri ale Uniunii Europene, în vreme ce alții au boicotat companii precum McDonalds, într-o încercare de a transmite atât faptul că produsele de import nu mai sunt binevenite în țara lor, dar și că însuși contextul care le permite, Uniunea Europeană, nu mai este de bun augur.

În această lumină trebuie să înțelegem de altfel numeroasele pancarte împotriva Tesla afișate pe tractoare, la protestele din Germania din luna ianuarie, după cum arată o analiză Le Monde preluată de Rador Radio România.

Suntem noi responsabili pentru plata autostrăzilor pentru mașina ta Tesla?”, se putea vedea pe unul din tractoarele din Berlin participante la protest.

Acest subiect nu este însă decât vârful aisbergului în ce privește nemulțumirile fermierilor, dar poate mult mai semnificativ este că el nu reflectă doar nemulțumirile acestora, ci a unei largi părți ale populației de pe bătrânul continent.

Pretutindeni, în numeroase branșe profesionale care nu au legătură cu protestele fermierilor, aceste mesaje se înmulțesc și capătă tracțiune, oferind parcă și mai multă legitimitate protestelor fermierilor.

Pe de altă parte, o altă nemulțumire principală a fermierilor are de a face, cât se poate de concret, tot cu Uniunea Europeană, mai precis cu o idee elaborată de sistemul birocratic de la Bruxelles: Pactul Verde European.

Un pact ale cărui prevederi protestatarii le resping tocmai din acest motiv, mai precis faptul că este gândit de niște oameni care, nefiind alături de ei pe teren pentru a împărți greutățile muncii de zi cu zi, nu au cum, în viziunea lor, să înțeleagă problemele reale pe care le au.

Adăugați la acest lucru o sumedenie de alte probleme, cum ar fi reducerea subvențiilor pentru motorină și obțineți un tablou și mai sumbru, care îi pune pe agricultori într-o situație aproape fără ieșire.

Sigur, cel puțin în Franța, guvernul francez pare să fi înțeles pericolul și a renuntat, cel puțin temporar, la planurile de a reduce treptat subvențiile de stat pentru motorina agricolă, doar că acest lucru pare să fie din seria "prea puțin, prea târziu", astfel că nu pare să mai calmeze furia fermerilor din Hexagon.

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat și faptul că contextul general al alegerilor care urmează să se desfășoare în multe state din Europa, nu este nici el unul care să favorizeze situația de ansamblu, precum și apetitul pentru negocieri.

Fermierii se simt trădați și înșelați și, după o perioadă prelungă de nemulțumiri, care a început încă de la debutul pandemiei, acum se simt îndreptățiți să ceară socoteală pentru toate pierderile pe care le-au înregistrat.

Iar acestea nu sunt puține și vor fi cerute de la direct de la cei pe care fermierii îi văd ca fiind principalii responsabili pentru neajunsurile lor: guvernele țărilor care îi reprezintă.

Sursa foto: Shutterstock / prochasson frederic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri