Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a fost aprobat în ședința de guvern. Sunt vizate 14 produse alimentare considerate „de bază” și prețul acestora va fi ținut în frâu, începând cu data de 1 august, prin scăderea adaosului comercial.

Conform informațiilor de la Guvern, măsura va fi menținută preț de trei luni. În această perioadă, autoritățile se vor asigura că măsura este respectată și că nu vom avea penurie de alimente de bază ca urmare a acestei decizii. „O dată la 2 săptămâni vom face analize cu procesatorii și distribuitorii pentru a lua sub lupă scăderea prețurilor și pentru a evita penuria. Vor fi și controale în magazine. Sunt autorități cu responsabilitate de control și sunt prevăzute și sancțiuni,” a explicat ministrul agriculturii Florin Barbu.

Ciolacu: Ordonanța va stopa creșterea prețurilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că Guvernul aprobă ordonanţa prin care se va stopa creşterea preţurilor la alimentele de bază, menţionând că această măsură ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii.

"De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanţa ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa de masa Guvernului. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului. El le-a mulţumit miniştrilor şi marilor retaileri.

"Au fost un partener onest şi corect şi am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşterii preţurilor a devenit un obiectiv comun. Însă acesta este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la preţuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. Împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente. Se refac investiţii în unităţile de procesare", a adăugat Ciolacu.

Potrivit acestuia, măsurile ce vor fi luate concretizează "viziunea despre productivism şi patriotism economic", iar "lupta contra inflaţiei şi protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări".

"Mă bucur mult că şi Parlamentul ne ajută privinţa energiei. Ieri au votat o lege prin care au redus de la 1.300 la 900 lei pe MWatt preţul maxim de decontare pentru energie electrică. Această reducere duce la un efort mai mic din partea statului pentru a subvenţiona preţul la energie, rămânând mai mulţi bani pentru echitate socială", a menţionat prim-ministrul.

Ce înseamnă această Ordonanță și cât vor economisi clienții

Potrivit documentului aflat pe masa Executivului, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Pe agenda şedinţei de Guvern se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Obiectivul acesteia, aşa cum reiese din textul actului normativ, este acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Sursa foto: Shutterstock / giggsy25

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri