Banca Centrală Europeană analizează modul în care inteligenţa artificială (AI) ar putea ajuta la înţelegerea inflaţiei, după ce ani de zile au fost presiuni subevaluate asupra preţurilor şi a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituţiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare şi analizare a milioane de date, inclusiv cele privind preţurile, statisticile companiilor, noile articole şi documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară.

"Inteligenţa artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza şi interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informaţiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară şi politică monetară", se arată într-o postare publicată de joi de BCE.

Ani de zile, BCE a subevaluat inflaţia şi au existat semne de întrebare privind modelele şi viabilitatea analizelor instituţiei.

Folosind AI, BCE vrea să adâncească înţelegerea comportamentului de stabilire a preţurilor şi dinamicile inflaţiei. BCE colectează pe scară largă datele privind preţurile în timp real, dar cifrele nu sunt structurate şi sunt inadecvate pentru calcularea inflaţiei, astfel încât BCE vrea să-şi structureze datele şi să-şi îmbunătăţească analizele cu ajutorul AI.

De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-şi simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul său este prea tehnic şi complex pentru a fi înţeles de oamenii obişnuiţi.

Sursa foto: Shutterstock / Have a nice day P...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri