Litiul, ”aurul alb”, este indispensabil pentru fabricarea bateriilor, fie că vorbim de cele pentru telefoane sau pentru mașini electrice. Dar rezervele globale se epuizează rapid – astfel că oamenii de știință au apelat la AI.

Cercetătorii de la Microsoft, în colaborare cu cei ai Departamentului Energiei din SUA, au obținut un material care poate reduce necesarul de litiu din baterii cu până la 70%, scrie BBC. Descoperirea a fost făcută folosind inteligența artificială. AI-ul a analizat în mai puțin de 9 luni proprietățile a aproximativ 32 de milioane de materiale posibile, un proces care în mod normal putea lua peste 20 de ani.

Materialul, un electrolit în stare solidă care poartă numele provizoriu de N2116, a fost deja utilizat experimental pentru a alimenta un bec. Oamenii de știință speră că va rezolva criza litiului, material indispensabil pentru baterii, dar pentru care cererea ar putea depăși oferta în 2025. Mai mult, la nivelul anului 2030 e posibil ca cererea de baterii litiu-ion să fie de 10 ori mai mare ca acum. Iar, dincolo de epuizarea resurselor, mineritul litiului este și extrem de poluant.

N2116 ar putea fi un element esențial pentru producția de baterii solid state, spun cercetătorii. Practic, dacă descoperirea făcută de AI își confirmă valoarea, oamenii de știință spun că acesta ar putea fi ”sfântul Graal” al bateriilor, soluția salvatoare care va revoluționa acest sector reducând dependența de litiu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri