Decizia Marii Britanii de a iesi din UE va alimenta volatilitatea de pe pietele financiare, a admis oficialul. In primul sau discurs dupa anuntarea rezultatelor referendumului de joi, cand majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din UE, George Osborne a precizat ca Guvernul a implementat planuri solide de urgenta, pentru a se adapta rezultatelor acestui scrutin, conform News.ro

“Economia noastra este suficient de puternica pentru a putea face fata provocarilor la care va fi expusa de acum incolo tara noastra”, dat el asigurari intr-o conferinta de presa.

Lira sterlina s-a apreciat in reactie la aceste declaratii si asigurari, ajungand la valoarea de 1,3441 dolari, fata de 1,34 anterior. Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renuntand la activele riscante in urma referendumului istoric la care britanicii au decis iesirea lor din Uniunea Europeana.

Euro s-a depreciat cu 1,9%, la 1,1101 dolari pe unitate, iar lira sterlina cu 5%, la 1,3643 dolari pe unitate. La un moment dat in cursul zilei de vineri, lira a scazut cu 10%, la 1,33 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock