Lira sterlina se va prabusi cu peste 20% in cazul unui vot pro-Brexit la referendumul de joi, considera miliardarul George Soros, mai mare decat devalorizarea pe care a provocat-o el prin plasamentele pe care le-a facut impotriva monedei britanice in 1992, relateaza Bloomberg.

”Brexit-ul ii va face pe unii oameni foarte bogati, dar majoritatea votantilor vor fi mai saraci”, a scris Soros in jurnalul britanic Guardian.

Lira va scadea cu cel putin 15% daca britanicii vor vota pentru ietirea din blocul comunitar, fiind posibil ca declinul sa depaseasca 20%, la sub 1,15 dolari pe unitate, a scris investitorul, potrivit News.ro.

El a aratat ca votantii subestimeaza adevaratul cost al Brexit, care va avea ”un impact imediat si dramatic” asupra pietelor financiare, investitiilor si locurilor de munca.

Guvernele si investitorii monitorizeaza cu atentie referendumul din 23 iunie, ingrijorati fiind ca decizia Marii Britanii de iesire din UE va provoca turbulente pe pietele financiare.

Lira s-a apreciat luni cel mai mult dupa 2008, alimentand cererea pentru monede cu randamente ridicate, sondajele indicand cresterea sprijinului pentru ramanerea Marii Britanii in UE. In ziua urmatoare referendumului, lira fie se va prabusi la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va creste la cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

In eventualitatea unui vot pentru iesire, majoritatea analistilor anticipeaza ca lira se va deprecia la un nivel de 1,25-1,4 dolari pe unitate, in timp ce decizia de ramanere ar aprecia moneda, posibil peste 1,5 dolari pe unitate.

O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanica, in mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro, o metoda de a ”adopta euro” pe care nimeni din Marea Britanie nu ar dori-o. Soros a spus ca o depreciere mare a lirei ar fi mai daunatoare decat in 1992, intrucat Banca Angliei nu va putea sa reduca dobanzile, aflate deja la un nivel foarte scazut.

“Astazi exista forte speculative mult mai mari si mai puternice. Acestea vor fi mult mai dornice sa exploateze orice eroare a guvernului britanic sau a alegatorilor”, avertizeaza investitorul.

El a facut referire la deficitul de cont curent mare al Marii Britanii, peste cel din 1992 si 2008, afirmand ca tara este mai dependenta ca oricand de capitalul satrin.

Dupa Brexit, fluxul de capital s-ar inversa, in special in cei doi ani de incertitudini, in care Marea Britanie va negocia iesirea din UE. In opinia lui Soros, devalorizarea post-Brexit a lirei nu va rezulta probabil in imbunatatirea exporturilor, care a avut loc in 1992, intrucat conditiile comerciale vor fi prea incerte pentru companiile britanice pentru a face investitii, angajari sau sa adauge capacitati de export.
Soros a devenit faimos in 1992, cand a facut plasamente cu care a mizat pe devalorizarea lirei, el inregistrand atunci un profit de 1 miliard de dolari, in detrimentul Bancii Angliei si a guvernului.

Devalorizarea lirei in 1992 s-a dovedit foarte folositoare economiei britanice, iar ulterior am fost apreciat pentru rolul meu in relansarea cresterii economice, a spus miliardarul.

Soros a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investitii financiare. In urma cu cinci ani, miliardarul a returnat banii investitorilor externi, iar compania sa, Soros Fund Management, din New York, administreaza in prezent averea sa proprie.

Sursa foto: themorningglory / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri