George Soros: Lira se va prabusi cu peste 20% in cazul Brexit, mai mult decat devalorizarea din 1992

Lira sterlina se va prabusi cu peste 20% in cazul unui vot pro-Brexit la referendumul de joi, considera miliardarul George Soros, mai mare decat devalorizarea pe care a provocat-o el prin plasamentele pe care le-a facut impotriva monedei britanice in 1992, relateaza Bloomberg.

”Brexit-ul ii va face pe unii oameni foarte bogati, dar majoritatea votantilor vor fi mai saraci”, a scris Soros in jurnalul britanic Guardian.

Lira va scadea cu cel putin 15% daca britanicii vor vota pentru ietirea din blocul comunitar, fiind posibil ca declinul sa depaseasca 20%, la sub 1,15 dolari pe unitate, a scris investitorul, potrivit News.ro.

El a aratat ca votantii subestimeaza adevaratul cost al Brexit, care va avea ”un impact imediat si dramatic” asupra pietelor financiare, investitiilor si locurilor de munca.

Guvernele si investitorii monitorizeaza cu atentie referendumul din 23 iunie, ingrijorati fiind ca decizia Marii Britanii de iesire din UE va provoca turbulente pe pietele financiare.

Citeste si:
SNSPA, invitata in reteaua de universitati finantata de George Soros
SNSPA, invitata in reteaua de...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Lira s-a apreciat luni cel mai mult dupa 2008, alimentand cererea pentru monede cu randamente ridicate, sondajele indicand cresterea sprijinului pentru ramanerea Marii Britanii in UE. In ziua urmatoare referendumului, lira fie se va prabusi la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va creste la cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

In eventualitatea unui vot pentru iesire, majoritatea analistilor anticipeaza ca lira se va deprecia la un nivel de 1,25-1,4 dolari pe unitate, in timp ce decizia de ramanere ar aprecia moneda, posibil peste 1,5 dolari pe unitate.

O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanica, in mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro, o metoda de a ”adopta euro” pe care nimeni din Marea Britanie nu ar dori-o. Soros a spus ca o depreciere mare a lirei ar fi mai daunatoare decat in 1992, intrucat Banca Angliei nu va putea sa reduca dobanzile, aflate deja la un nivel foarte scazut.

“Astazi exista forte speculative mult mai mari si mai puternice. Acestea vor fi mult mai dornice sa exploateze orice eroare a guvernului britanic sau a alegatorilor”, avertizeaza investitorul.

Citeste si:
Profesionistii in investitii:Brexit, sunetul de goarna al unei noi ere
Brexit, sunetul de goarna al...

El a facut referire la deficitul de cont curent mare al Marii Britanii, peste cel din 1992 si 2008, afirmand ca tara este mai dependenta ca oricand de capitalul satrin.

Dupa Brexit, fluxul de capital s-ar inversa, in special in cei doi ani de incertitudini, in care Marea Britanie va negocia iesirea din UE. In opinia lui Soros, devalorizarea post-Brexit a lirei nu va rezulta probabil in imbunatatirea exporturilor, care a avut loc in 1992, intrucat conditiile comerciale vor fi prea incerte pentru companiile britanice pentru a face investitii, angajari sau sa adauge capacitati de export.
Soros a devenit faimos in 1992, cand a facut plasamente cu care a mizat pe devalorizarea lirei, el inregistrand atunci un profit de 1 miliard de dolari, in detrimentul Bancii Angliei si a guvernului.

Devalorizarea lirei in 1992 s-a dovedit foarte folositoare economiei britanice, iar ulterior am fost apreciat pentru rolul meu in relansarea cresterii economice, a spus miliardarul.

Soros a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investitii financiare. In urma cu cinci ani, miliardarul a returnat banii investitorilor externi, iar compania sa, Soros Fund Management, din New York, administreaza in prezent averea sa proprie.

Citeste si:
Aurul ajunge la un maxim istoric, iar leul se depreciază uşor faţă...
Aurul ajunge marţi la un...

Sursa foto: themorningglory / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri