Acelasi mesaj vine si din parte Comisiei Europene, care a luat deja primii pasi pentru a elimina engleza din comunicarile oficiale ale institutiei, scriu Politico.eu si Wall Street Journal.

Engleza este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene pentru ca Marea Britanie a sustinut ca engleza este limba vorbita la nivel national. Insa, odata ce Marea Britanie paraseste blocul comunitar, statutul de care s-a bucurat engleza ar putea sa dispara.

”Avem o reglementare care prevede ca fiecare stat UE trebuie sa desemneze o limba oficiala. Irlandezii au desemnat galica, in vreme ce maltezii au inregistrat malteza, deci doar Marea Britanie a numit engleza limba oficiala. Daca lipseste Marea Britanie, atunci lipseste si limba engleza”, a explicat Hubner.

Engleza este folosita drept limba de lucru in cele mai multe institutii europene, fiind chiar o limba dominanta.

Reglementarea ar trebui sa fie modificata de statele membre, daca acestea doresc sa pastreze limba engleza in institutiile UE.

Citeste si:

Insa, reglementarea nu precizeaza daca un stat membru poate sa aiba mai multe limbi nationale, iar de aceasta scapare legislativa ar putea sa profite Irlanda si Malta pentru a mentine engleza in institutiile europene.

Intre timp, Comisia Europeana a inceput deja sa foloseasca, in special, franceza si germana in comunicarile externe, ca o miscare simbolica de protest fata de alegerea britanicilor de a parasi UE.

In discursurile sale in fata parlamentarilor, Jean-Claude Juncker se va adresa doar in germana si franceza.

De asemenea, primarul localitatii franceze Beziers a cerut UE sa abandoneze limba engleza, care nu mai are nicio legitimitate dupa referendumul pentru Brexit.

Sursa foto: Samot, Shutterstock