Oficialii austrieci si maghiari sustin ca situatia este in mare parte sub control, la aproape un an dupa ce frontiera dintre cele doua state a devenit un punct central al crizei migrantilor.

Sute de mii de migranti au traversat anul trecut tarile balcanice, pentru a se indrepta mai departe spre Austria, Germania si Suedia, creand o situatie haotica in care implementarea regulamentului de la Dublin a devenit imposibila pentru autoritatile nationale fortate sa gestioneze criza de la frontiere, scrie News.ro.

Guvernele central si est europene, printre care se numara si executivul maghiar, s-au opus vehement incercarilor de intoarcere a migrantilor si cotelor de migranti.

Citeste si:

”In primul rand, avem regimul european de la Dublin. Uniunea Europeana este responsabila pentru aplicarea regulamentului Dublin, iar statele europene care incalca in mod permanent legea trebuie sa se astepte la consecinte legale. In acest caz, executivul austriac trebuie sa dea in judecata. Republica Austriaca trebuie sa vada ca Uniunea Europeana actioneaza potrivit legii”, a declarat ministrul Sobotka intr-un interviu radio, dupa ce a fost intrebat de refuzul autoritatilor maghiare de a primi inapoi migrantii care trec ilegal frontiera austriaco-ungara.

Insa, executivul maghiar sustine ca regulamentul de la Dublin nu mai poate fi aplicat. Initial, Austria a primit un numar ridicat de migranti din Orientul Mijlociu si Afganistan. Insa, executivul austriac a inceput sa inaspreasca regimul de acordare a azilului si a introdus o limita zilnica pentru numarul de solicitari de azil acceptate.

Masurile impuse de executivul austriac au provocat reactii din partea organizatiilor non-guvernamentale si a reprezentantilor UE.