Rusia spune ca vrea sa construiasca relatii pragmatice cu SUA

Rusia vrea sa construiasca relatii pragmatice cu Statele Unite, pe baza respectului reciproc, a declarat sambata, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.

"Ce relatii vrem cu Statele Unite? Relatii pragmatice, bazate pe respect reciproc, recunoasterea responsabilitatii noastre (comune – n.r.) pentru stabilitatea lumii”, a subliniat diplomatul, potrivit AFP. El a descris NATO ca o “institutie din Razboiul Rece”, a carei expansiune a dus la tensiuni fara precedent in Europa in ultimii 30 de ani, relateaza Reuters, citat de News.ro.

In discursul rostit la Munchen, ministrul rus de Externe a indemnat la instaurarea unei ordini mondiale postoccidentale, scrie AFP. « Nu suntem de acord cu cei care acuza Rusia de tentativa (…) de a distruge ordinea mondiala liberala. Criza acestui model era programata, deoarece conceptul de globalizare politica si economica era construit de o elita de state (…) pentru a le domina pe toate celelalte”, a spus el.

“Liderii responsabili trebuie sa faca o alegere. Sper ca aceasta alegere va fi a unei ordini mondiale democratice si corecte. Daca vreti, numiti-o post-West (post-Occident – n.r.)”, a declarat apropiatul lui Vladimir Putin. Potrivit lui, in aceasta noua ordine, fiecare stat suveran “va cauta echilibrul intre interesele sale si cele ale partenerilor sai”.

De asemenea, seful diplomatiei ruse a subliniat ca nu a “vazut nicio dovada” care sa arata ca Moscova a lansat atacuri informatice pentru a influenta rezultatul alegerilor din alte tari, inclusiv din Statele Unite, relateaza Reuters. De altfel, Rusia nu vrea ca cetatenii sai sa fie implicati in infractiuni informatice, a atras el atentia.

Citeste si:
Ce spune OMS despre "vaccinul lui Putin" împotriva COVID-19
Ce spune OMS despre "vaccinul...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Sursa foto: Minh Hoang Chi Bo / Shuttertock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri