Cresterea creditarii si cheltuielile guvernamentale mari au amplificat ingrijorarea in randul creditorilor Chinei legata de nivelul datoriei publice si supraincalzirea pietei imobiliare, potrivit News.ro. Estimarea referitoare la cresterea masei monetare a fost redusa la circa 12%, de la 13% in 2016, in timp ce tinta pentru deficitul bugetar a fost mentinuta la 3% din PIB.

China va continua sa implementeze o politica fiscala proactiva si sa mentina o politica monetara prudenta, a spus premierul Li Keqiang, adaugand ca guvernul va continua masurile de control al riscurilor si al sigurantei sectorului financiar. ”Vom aplica o gama intreaga de instrumente de politica monetara, vom mentine stabilitatea lichiditatilor, dobanzile la un nivel corespunzator si vom imbunatati mecanismul de transmitere a politicii monetare”, a explicat Li Keqiang.

De asemenea, guvernul va continua reformele la peste 100 de companii de stat, care vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, in cadrul eforturilor de a folosi capital privat pentru a revigora secorul de stat, a relatat presa de stat luna trecuta.

Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforme a anuntat la deschiderea Congresului National al Poporului ca va inchide sau va opri constructia centralelor pe carbune cu o capacitate de peste 50 de milioane de kilowati. China va reduce si capacitatea de productie a otelului cu 50 de milioane de tone, iar pe cea de carbune cu peste 150 de milioane de tone, in acest an. Investitiile in active fixe vor urca cu circa 9% in 2017, sub tinta de anul trecut, de 10,5%.

Sursa foto: testing / Shutterstock