Din ce in ce mai multi economisti si analisti vorbesc de cativa ani ca miracolul chinez al cresterilor economice spectaculoase, cel putin din punctul europenilor de vedere, ar putea lua sfarsit.

Economia Chinei, a doua ca dimensiune din lume dupa Statele Unite, a crescut in primul semestru din acest an cu cel mai redus ritm al PIB, inregistrat din a doua jumatate a lui 2009, ca urmare a diminuarii cererii pentru exporturi, precum si din cauza incetinirii avansului investitiilor, in special in domeniul imobiliar si sectoare conexe.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu "numai" 7,8 procente in prima jumatate a lui 2012 si cu 7,6 procente in al doilea trimestru.

Dupa ultimele date publicate, s-a format deja o rutina a surprizelor negative in ceea ce priveste statisticile macroeconomice lunare, scrie Financial Times.

In plus, analistii isi reduc estimarile de crestere si asteapta cu respiratia taiata sa vada daca autoritatile vor raspunde cu masuri suplimentare de stimulare a economiei.

Graficul de mai jos, publicat de CNN Money, arata evolutia economiei chineze din 2009 pana in prezent. Se observa o incetinire constanta a ritmului de crestere de la sfarsitul lui 2010.