Egalitatea dintre femei si barbati va fi proclamata sambata "marea cauza a mandatului de cinci ani" al presedintelui francez Emmanuel Macron, ce va anunta o serie de masuri pentru lupta impotriva violentei si hartuirii sexuale, informeaza AFP si dpa.

Presedintele va sustine sambata la mijlocul zilei un discurs la Palatul Elysee, in fata a 200 de persoane ce reprezinta asociatii, clasa politica si institutii, cu ocazia Zilei internationale pentru eliminarea violentei la adresa femeilor. In paralel, manifestatii vor avea loc in toata Franta, puternic zguduita de mai multe saptamani de unda de soc a scandalului Weinstein, scrie Agerpres.

Macron "are pe deplin constiinta gravitatii situatiei si a urgentei de a actiona", explica Palatul Elysee. Decizia de a face din egalitatea dintre sexe "singura mare cauza a mandatului de cinci ani" a fost anuntata inca in timpul campaniei prezidentiale a presedintelui Macron, ales in luna mai.

"In urma cu cinci ani, cand am lansat miscarea mea, am facut sondaje si problema hartuirii sexuale a femeilor se numara printre primele subiecte in preocuparile oamenilor (...). Din acest motiv am decis sa fac din egalitatea barbati-femei o prioritate a mandatului meu", a explicat seful statului francez de la Goteborg (Suedia), unde s-a aflat saptamana trecuta.

Macron va sustine un discurs in fata premierului Edouard Philippe si altor cinci membri ai guvernului francez. Este necesar sa se tina cont de mobilizarea societatii civile franceze, care a strans 129.000 de semnaturi online pentru a-i cere presedintelui Macron un plan de urgenta.

Citeste si:
Suntem intre europenii care pun cel mai mult pret pe bani intr-o...
Romanii sunt in top 5...

In 2016, mai mult de 120 de femei au fost ucise in Franta de partenerii lor sau fostii lor parteneri. Aproape 225.000 de femei au fost victime ale violentelor fizice sau sexuale din partea partenerilor de viata, dintre care mai putin de una din cinci a depus o plangere.

"Pentru a lupta impotriva violentelor, trebuie atacate sursele problemei, sexismul si raporturile de dominatie, trebuie dusa o politica de deconstructie a stereotipurilor", subliniaza Presedintia franceza. Pornografia va fi de asemenea tinta unei campanii de sensibilizare lansata de Educatia Nationala a Frantei.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Eurodeputatii voteaza azi numirea Ursulei von der Leyen la sefia CE
Setari Cookie-uri