Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a denuntat o "violenta extrema" care a ajuns sa "atace Republica" in ''actul al VIII-lea'' al ''vestelor gabene'' care a adunat 50.000 de persoane sambata in Franta si care a fost marcat de violente in mai multe orase din tara, relateaza AFP.

''Inca o data, violenta extrema a ajuns sa atace Republica - gardienii, reprezentantii, simbolurile sale. Cei care comit aceste acte uita inima pactului nostru civic. Dreptatea va fi facuta. Toata lumea trebuie sa se reuneasca pentru dezbatere si dialog", a scris presedintele Republicii pe Twitter, potrivit Agerpres.

Mai mult de o mie de "veste galbene" au manifestat sambata in fata sediului agentiei France Presse (AFP) din Paris, scandand sloganuri impotriva mass-media. Venind de pe bulevardul Champs-Elysees, unde manifestanti s-au adunat in cursul diminetii pentru cel de-al optulea week-end de proteste, peste o mie de "veste galbene" s-au oprit sambata dupa-amiaza in fata birourilor agentiei France Presse.

Dupa aproximativ o jumatate de ora de protest, in timpul caruia au luat cuvantul demonstranti in timp ce altii au fluturat pancarte cu sloganuri "anti-Macron", "vestele galbene" s-au indreptat catre primaria Parisului.

Incepute ca un protest impotriva cresterii taxelor la combustibil, manifestatiile s-au transformat intr-o miscare de contestare a presedintelui Emmanuel Macron si au fost marcate de arestari masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism si interventii ale fortelor de ordine cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Proteste Paris: Peste 1.000...
Citeste si: Proteste Paris: Peste 1.000 de persoane au fost somate

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Protestul vestelor galbene in Franta, in al zecelea weekend consecutiv