Sub o mie de manifestanti la Paris, doar cateva zeci in fata palatului Versailles: "vestele galbene" s-au mobilizat in numar mic sambata in Franta, pentru o noua zi de proteste, indoliata de un al zecelea deces inregistrat pe fondul miscarii protestatare, in noaptea de vineri spre sambata, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

Parlamentul a aprobat definitiv, in noaptea de vineri spre sambata, masuri de urgenta in valoare de 10 miliarde de euro, menite sa usureze presiunea fiscala si sa sporeasca puterea de cumparare, revendicari-cheie ale "vestelor galbene". Insa unii printre membrii miscarii nu par deocamdata gata sa inceteze protestele, care au provocat cea mai grava criza din timpul presedintiei lui Emmanuel Macron, deja aflat la cel mai scazut nivel de incredere in sondaje.

Cu toate acestea, noua sambata de manifestatii promisa de cele mai hotarate "veste galbene" franceze nu a adunat decat putina lume la mijlocul zilei. Chiar in fata Palatului Versailles, erau doar 60 de protestatari, potrivit AFP. Prefectul a estimat vineri ca "mai multe sute" sau chiar "o mie" de "veste" ar putea manifesta sambata.

La nivelul capitalei franceze, circa 800 de "veste galbene" manifestau cu calm in mai multe locuri, a anuntat in jurul pranzului prefectura politiei.

Pe Champs-Elysees, epicentrul manifestatiilor, cafenelele si restaurantele isi desfasurau in regim normal terasele si aproape toate magazinele isi etalau marfurile in vitrine. Cu toate acestea, magazinele pariziene, care ar urma sa primeasca numerosi clienti inainte de Anul Nou, au fost invitate de prefectura politiei sa dea dovada de vigilenta. "Un dispozitiv de securitate proportionat si adaptat" a fost desfasurat la fata locului, potrivit Ministerului de Interne francez, care nu a precizat numarul de forte mobilizate.

Saptamana trecuta, au fost desfasurati in jur de 69.000 de membri ai fortelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris, sustinuti de vehicule blindate ale jandarmeriei. Astfel de vehicule blindate sunt pozitionate si in regiuni, unde ciocniri au avut de asemenea loc, in special in Toulouse si Bordeaux.

"Vestele galbene" au indemnat si la blocarea trecerii camioanelor la frontiere. Mai mult de 300 dintre "veste" blocheaza de sambata dimineata o bretea de autostrada la nivelul localitatii Boulou, langa frontiera spaniola. Perturbari de circulatie au fost semnalate si la frontiera cu Belgia.

Insa unele "veste galbene" cer un armistitiu de Revelion, la mai mult de o luna de la declansarea miscarii de protest.

In timp ce prima manifestatie, din 17 noiembrie, a reunit 282.000 de manifestanti, numarul lor a fost de 166.000 in 24 noiembrie, de 136.000 la 1 si 8 decembrie si de 66.000 la 15 decembrie, potrivit cifrelor oficiale ("vestele" nu ofera estimari).

Un automobilist a murit in noaptea de vineri spre sambata dupa ce masina lui s-a izbit de un camion blocat la un filtru al "vestelor galbene" langa Perpignan (sud), potrivit unei surse judiciare.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri