Viktor Orban, dupa castigarea alegerilor: Avem sansa de a apara Ungaria

Alianta partidelor de guvernamant din Ungaria, formata din Fidesz si Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP), a castigat alegerile parlamentare cu aproape 50% din voturi, care le asigura o majoritate de doua treimi pentru urmatorul mandat, deoarece numai cateva partide vor reusi sa intruneasca pragul electoral pentru a intra in Parlamentul de la Budapesta.

"Am castigat, Ungaria a castigat o mare victorie", a declarat Viktor Orban. "Am lasat in urma o mare batalie, am obtinut o victorie cruciala, avem sansa de a apara Ungaria", a mai spus acesta.

Partidele de opozitie s-au rdeclarat dezamagite de rezultatul votului, mai ales ca in zona rurala a Ungariei, Fidesz a luat aproape toate voturile, Opozitia ne-existand practic deloc. Gábor Vona, liderul partidului Jobbik (extrema dreapta), ocupantul locului secund in alegeri a anuntat ca va demisiona luni. Gergely Karácsony, liderul socialist, si-a exprimat satisfactia cu privire la prezenta masiva la vot, dar a declarat ca partidul sau trebuie sa invete cateva lectii in urma acestor alegeri.

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de altii un erou, a schimbat profund Ungaria si a polarizat tara in jurul persoanei sale, potrivit AFP

Ungurii "vor in continuare sa fie stapanii propriului destin", iar "un erou ungur este cel care triumfa in destinul sau", a proclamat Orban in cursul ceremoniilor de marcare a revoltei fata de regimul Habsburgilor, in 1848.

Citeste si:
Ungaria vrea să le interzică persoanelor necăsătorite să adopte copii
Ungaria vrea să le interzică...

Viktor Orban, in varsta de 55 de ani, acapareaza scena politica a Ungariei, de pe care se pare ca nu poate sa fie detronat de niciunul dintre adversari, indiferent ca acestia provin din interiorul partidului sau ori din randul opozitiei.

Dupa numararea a 93% din voturi, pe locul al doilea s-a plasat partidul nationalist Jobbik, cu mai putin de 20% din voturi, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, aflat la cel mai slab rezultat din istorie, avand putin peste 10% din voturi.

Singurele partide care mai au o sansa de a intra in Parlament sunt "Politica Poate Fi si Altfel", cu 6,47% dintre voturi, si Coalitia Democratica (DK), daca nu scade sub pragul minim de 5%, rezultatele partiale aratand ca se poate baza pe 5,32% dintre sufragii.

Viktor Orban si-a proclamat deja victoria si le-a multumit liderilor din Polonia care l-au sustinut, iar primele felicitari pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, presedinta Frontului National din Franta, de extrema dreapta.

Citeste si:
Orban, imediat dupa victorie: "Lucrurile nu mai pot continua asa"!
Viktor Orban ameninta UE...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri