Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un raspuns transmis AGERPRES, ca "a fost lansat un proces de analiza si evaluare" privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) adauga faptul ca acest proces include consultari cu toate institutiile si actorii "relevanti".

"Reiteram ca prin acest demers se are in vedere un proces cuprinzator de analiza interinstitutionala, cu includerea si consultarea tuturor institutiilor si actorilor relevanti, conform Constitutiei si legilor in vigoare", arata MAE.

Totodata, mentioneaza ministerul, "prin initierea acestui demers, se urmareste identificarea celui mai potrivit mod de pozitionare sau actiune a Romaniei, tinand cont de ultimele evolutii in acest dosar, precum si de un proces de consultare si coordonare, consistent si aplicat, cu partenerii si aliatii strategici ai Romaniei".

MAE subliniaza ca "obiectivele acestui proces complex sunt subsumate sustinerii intereselor Romaniei" si aminteste "pozitia echilibrata" a Romaniei in dosarul israeliano-palestinian.

Citeste si:
Ramona Manescu a demisionat din ALDE. Posibil sa se inscrie in PSD
Ministrul Afacerilor Externe,...

"In mod traditional, Romania a avut o pozitie echilibrata in gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoasterea, in plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Reamintim ca pozitia echilibrata este sustinuta inclusiv de preocuparea constanta a tarii noastre in ceea ce priveste comunitatea originara din Romania aflata atat in Statul Israel, cat si in Palestina", se incheie comunicatul MAE.

Presedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibila mutare a Ambasadei Romaniei din Israel, a anuntat, vineri, Administratia Prezidentiala, care subliniaza ca un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia, si ca "in aceasta etapa" ar reprezenta "o incalcare a dreptului international relevant".

"Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu acest demers. Administratia Prezidentiala subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia", a precizat Administratia Prezidentiala cu privire la informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la intentia Guvernului de lansare a procesului de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anuntat joi ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a Ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

Citeste si:
Toate plajele din Tel Aviv au primit distinctia "Blue Flag"
Toate plajele din Tel Aviv au...

Sursa foto: BelkaG/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu, despre negocierile cu rusii privind tezaurul romanesc