Mai mult de doua treimi dintre locuitorii cantonului elvetian Saint-Gall au votat duminica, in cadrul unui referendum local, pentru interzicerea purtarii burqa (valul integral islamic) in spatiul public, o reglementare deja in vigoare din iulie 2016 in cantonul invecinat Tessin, potrivit rezultatelor oficiale, relateaza AFP.

Toti alegatorii din Confederatia Elvetiana ar urma sa voteze asupra acestei chestiuni, probabil anul viitor, la nivel national, potrivit Agerpres. In cantonul Saint-Gall (nord-est), aproape 67% dintre alegatori au aprobat textul anti-burqa, deja adoptat de parlamentul regional, cu sprijinul dreptei populiste. Insa Verzii si organizatia de tineret a Partidului Socialist au blocat aplicarea legii, luand initativa organizarii acestui referendum.

De acum, "orice persoana care nu poate fi recunoscuta pentru ca isi ascunde chipul in spatiul public si care pune astfel in pericol siguranta publica sau pacea sociala si religioasa va fi pedepsita cu o amenda". In Elvetia nu exista o lege care sa reglementeze aceasta chestiune la nivel national, executivul federal de la Berna sustinand ca aceasta problema ar trebui sa fie lasata la latitudinea fiecarui canton elvetian.

Cu toate acestea, elvetienii se vor pronunta in legatura cu acest subiect intr-un referendum national, probabil in 2019, dupa ce un grup de cetateni au reusit sa adune cele 100.000 de semnaturi necesare pentru organizarea unui vot popular.

Citeste si:
Dancila nu renunta la referendum: inchisoarea pe viata sau castrare
Viorica Dancila: Vorbim de...

Sursa foto: oleschwander / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
PSD-ALDE-UDMR, criminali sub acoperire [EDITORIAL]