O iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea un impact redus asupra leului, insa nu acelasi lucru se poate spune despre actiuni, in cazul carora cele mai pesimiste estimari indica scaderi si de 25%.

Britanicii vor decide pe 23 iunie daca tara va continua sa ramana membru UE, sau daca vor iesi din comunitatea europena, ca urmare a numarului tot mai mare de voci nemultumite de valul necontrolat de imigranti care sosesc in aceasta tara, dar si de implicarea tot mai mare a Uniunii in politicile interne ale Marii Britantii.

Opinia publica britanica este in prezent foarte divizata, sondajele realizate acordand atat sanse unui Brexit, cat si ramanerii tarii in UE – in functie de esantionul de persoane pe care a fost realizat si metoda folosita. Un studiu online realizat de Pinium pentru ziarul britanic The Observer a aratat ca 44% dintre britanici sustin ramanerea regatului in spatiul comunitar, in timp ce 42% vor iesirea din UE. De cealalta parte, un studiu efectuat de YouGov, publicat in Sunday Times, arata ca 43% dintre britanici doresc iesirea din UE si numai 42% doresc ramanerea.

Cazacu, XTB: “Leul ar putea pierde cel mult 1% in raport cu euro daca Brexit-ul are loc”. Ce se intampla cu celelalte valute

Moneda nationata ar urma sa se deprecieze in raport cu euro daca britanicii vor vota in favoarea iesirii tarii din UE, insa efectele sunt asteptate sa fie foarte reduse, considera Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al XTB Romania, casa de brokeraj specializata in intermedierea tranzactiilor valutare.

Efectul unui Brexit asupra leului ar urma sa fie precum efectul unui tsunami in Japonia care ajunge si pe Marea Neagra sub forma unui val de cativa centimetri - Claudiu Cazacu, XTB Romania

“Efectul unui Brexit asupra leului ar urma sa fie precum efectul unui tsunami in Japonia care ajunge si pe Marea Neagra sub forma unui val de cativa centimetri. Teoretic, leul ar trebui sa resimta un impact negativ fata de euro, insa nu ma astept ca deprecierea sa fie mai mare de 0,5 – 1%. M-ar surprinde sa pierdem mai mult de 2-3 bani pe curs in cazul in care britanicii ar iesi din UE”, mentioneaza analistul.

Claudiu Cazacu da insa sanse mai mari ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana. “Situatia votului este foarte stransa. Personal cred ca sunt 55% sanse pentru ramanerea in Uniune. Sondajele difera foarte mult insa la casele de pariuri britanice sansele ramanerii in UE sunt evaluate la 65%, iar la evenimentele politice din trecut bookmakerii au avut mai multa dreptate decat sondajele”.

Nici analistii ING nu cred intr-un Brexit, insa raman precauti cu privire la evolutia leului si a monedelor din regiune. “Desi ING se asteapta ca Marea Britanie sa ramana in UE, notam ca monedele din Europa Centrala si de Est (cu exceptia coroanei) par vulnerabile inaintea votului de pe 23 iunie. (…) Continuam sa vedem un interval pentru EUR/RON de 4,50-4,54 pentru saptamana aceasta”, se mentioneaza intr-un raport al ING”.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5178 lei/euro, reprezentand o crestere minora, de 0,15%, fata de cotatia precedenta.

Estimari Claudiu Cazacu in cazul in care Marea Britanie ramane in UE:

  • Miscari violente pe orice pereche valutare ce include lira sterlina (avand in vedere pozitiile care se iau in prezent anticipandu-se rezultatul referendumului).
  • Apreciere a lirei sterline in raport cu toate valutele, in special fata de yenul japonez.
  • Apreciere euro ca efect secundar, insa la o intensitate mai redusa fata de lira.
  • Impact negativ pe francul elvetian in raport cu celelalte valute.

“Estimarile in cazul unui Brexit sunt mai dificil de facut avand in vedere ca totul depinde de felul in care va evalua lira pana la votul efectiv, in functie de sondajele care mai apar. Daca, de exemplu, maine ar fi referendumul, GBP/USD ar putea sa piarda lejer peste 3,5% si sa ajunga la la un nivel de 1,35, fata de 1,41 in prezent. Daca in schimb lira ajunge la 1,37 in raport cu dolarul inainte de vot, este clar ca un Brexit nu ar mai afecta la fel de puternic acest curs, avand in vedere asteptarile deja incluse in pret”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

Analistii Axioma vad scaderi de 25% pe bursele europene in cazul unui Brexit

Una dintre cele mai pesimiste estimari cu privire la evolutia actiunilor de pe burse in cazul unui Brexit apartine analistilor firmei de risk-modeling Axioma. Rezultatul unui test de stres arata ca actiunile ar fi cele mai afectate active in cazul iesirii Marii Britanii din UE, indicele FTSE 350 urmand sa scada cu 25%, in vreme ce indicele german DAX ar urma sa piarda 24%.

Scaderi de o asemenea amploare au avut loc ultima data in intervalul 25 iulie - 10 august 2011, dupa ce ratingul suveran al SUA a fost retrogradat pentru prima data in istorie.

Indice Estimare evolutie
FTSE 350 -25%
DAX -24%
CAC40 -21%
S&P 500 -16%

“Raportul mi se pare putin exagerat in sensul ca scaderile anticipate par a fi prea mari. Un Brexit ar fi fara indoiala un soc pentru burse, insa nu cred ca pietele europene ar scadea cu mai mult de 10-15% in cateva zile dupa dupa referendum. Pe Bursa de Valori Bucuresti ma astept ca scaderile sa urmeze traiectoria DAX, sau chiar sa fie ceva mai mici”, este de parere Claudiu Cazacu.

Bursa de Valori Bucuresti a pierdut aproape 10% in acest an, dupa ce in 2015 a inchis cu o scadere nesemnificativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri