Brexit, sunetul de goarna al unei noi ere, in care Europa va trebui sa se redefineasca

Dincolo de toate necunoscutele si intrebarile care planeaza in privinta viitorului Marii Britanii, un lucru este cert. Brexitul, fie ca va fi sau nu realizat, este mai mult decat un semnal de alarma, este sunetul de goarna al unei noi epoci. Claudiu Cazacu, chief strategist la XTB Romania, a argumentat aceasta teorie, intr-o discutie despre efervescenta pe acest subiect, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Brexitul reprezinta inceputul unei noi epoci, a redefinirii Uniunii Europene, a punerii semnului intrebarii peste proiectul european si al reorganizarii. “Este un indiciu extrem de puternic ca este nevoie ca cei lasati in urma sa fie priviti altfel. Este nevoie de o redefinire si de o coeziune de al doisprezecelea ceas la nivelul Uniunii. Altfel, exista riscul vizibil ca si alte state sa incerce sa urmeze traseul Marii Britanii”, afirma Cazacu.

In opinia sa, teoria ca Brexitul nu va fi implementat de fapt este de luat in calcul, fiind si unul dintre principalele motive pentru care bursele nu au avut scaderi dramatice si aurul nu a crescut peste 1400 dolari/uncie.

“Daca nu ar exista scenariul ca poate politicienii sunt ingrijorati si iau in calcul o varianta de compromis, am vedea un grad de nervozitate mult mai mare. Desi la prima vedere, este greu de crezut ca vor ignora vointa poporului, cu cat timpul trece, ar putea fi mai usor sa gaseasca un motiv. Ar fi, intr-adevar, un cost politic important si ramane de vazut daca si cine si-l va asuma.”

Cazacu vede o probabilitate de 30-35% ca Brexitul sa nu se concretizeze si una mai mare, de peste 50%, sa se produca o iesire formala, dar cu o renegociere a statutului Marii Britanii in UE. Insa, daca pietele vor simti o crestere a sanselor ca iesirea efectiva sa nu se produca, am putea vedea o recuperare vizibila in cotatiile lirei si ale actiunilor. “Ar fi o veste de petrecere pentru pietele financiare”.

In acelasi timp, daca rezultatul referendumului se va aplica, pericolul destramarii politice a Marii Britanii este inevitabil. Analistul nu crede ca exista varianta ca Scotia sa renunte la referendum, chiar daca iesirea din Regat nu este cea mai buna alegere din punct de vedere economica. “Pietele financiare sunt ghidate de minti sofisticate si informate. Lira sterlina include partial acest risc, tocmai de aceea mai are loc sa coboare, chiar sub 1.3. Pietele nu au reflectat in totalitate impactul negativ, putem compara cu un cutremur, care este urmat de multe replici. Iar aceste replici nu sunt intotdeauna de amploare redusa, pot insemna alte referendumuri de iesire din UE sau segregarea Scotiei”.

Asadar, suntem intr-un punct in care se contureaza o noua faza a relatiilor internationale, bazata pe reversarea tendintelor de unificare si globalizare.

Unde ne refugiem din calea dezechilibrelor pietelor financiare

La cateva zile de la votul britanicilor in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana, pietele financiare inca isi mai cauta reperele. Desi planeaza inca multe incertitudini cu privire la intregul film am Brexitului, un lucru pare sa fie cert: sistemul financiar va fi mult mai putin solid in urmatorii ani. Ce variante de refugiu exista? Claudiu Cazacu spune ca rezultatul votului a fost unul cutremurator, mai ales ca pietele au fost ghidate mai degraba de cotele caselor de pariuri, care indicau drept posibil un rezultat de ramanere in Uniunea Europeana.

“Lovitura a fost mare, ca si cum am fost teleportati din Africa la Polul Nord. Socul initial a fost cel mai puternic si s-a vazut mult in lira, care este la nivelurile de acum 30 de ani fata de dolar, lucru care spune mult despre gravitatea situatiei”, explica oficialul XTB.

Exista, insa, si o justificare economica, teoria spunand ca atunci cand exista deficit de cont curent, ca in cazul Marii Britanii, moneda trebuie sa se deprecieze, pentru a echilibra deficitul.

Cazacu se asteapta ca acest fenoment sa continue si vede lira sterlina semnificativ sub pragul de 1,3. Desi peisajul nu este optimist pe termen scurt, aceasta tendinta va ajuta economia britanica sa se pozitioneze pentru un nou ciclu de crestere.

“Pietele financiare sunt afectate in ansamblul lor. In SUA eram foarte aproape de maxime istorice, deci lovitura a venit la niveluri de euforie. Si in Europa, chiar daca nu erau aceleasi cote de crestere, apar multiple semne de intrebare privind coerenta blocului european, dorinta altor tari de parasi UE”, a explicat analistul XTB.

La ce nivel poate ajunge leul

Claudiu Cazacu a remarcat o evolutie relativ stabila a leului, fiind, cel mai probabil, si o interventie a Bancii Nationale.

„Cred ca va exista o presiune de depreciere, pe termen lung, explicatia fiind ca fluxurile de capital care ar putea veni in Romania cauta randamende bune, dar nu in context de incertitudine. Cat timp Europa inca isi cauta directiile, nu vad de ce banii ar veni in Romania”.

Analistul spune ca tendinta ar trebui sa fie de depreciere iar 4.6 ramane un nivel valabil, dar care nu trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca un leu mai slab va limita anumite tendinte de derapaj. „Anul acesta avem o directie fiscala care se potriveste unui viitor foarte senin, desi pe cerul Europei se arata niste nori negri. Nu este cazul sa avem un leu puternic care sa incurajeze si mai mult si sa ne trezim anul viitor ca dupa 2008. Lumea financiara e intr-un moment de vulnerabilitate care nu este luat in calcul integral de cotatiile actuale, in ciuda scaderilor”, a mai spus Cazacu.

Care sunt produsele de refugiu?

Ca pe orice trend de scaderi, exista si active in care investitori se pot refugia: francul elvetian, dolarul, yenul japonez sau aurul.

“Refugiul este constituit din porturi, dar la intrare avem navele de razboi ale bancilor centrale, care sunt pregatite sa traga munitie monetara pentru a nu vedea prea multe vase intrand. Banca Centrala Elvetiana a oferit deja indicii ca a fost active in piata si, de asemenea, si cele din Japonia si SUA au anuntat ca nu sunt incantate sa aiba o moneda puternica, desi vor intra capitaluri”.

Cazacu spune ca francul se va mai intarzi gradual, in timp ce la yen vom vedea o intarire in salturi. In schimb, aurul, care nu are o banca centrala hotarata sa il apere, va avea un parcurs favorabil.

“Din punctul meu de vedere, in urmatorii 2-4 ani, aurul poate face noi maxime istorice, poate depasi pragul de 2000 dolari/uncie. Nu este doar activ de refugiu, dar poate aduce randamente relative mai bune decat alte instrumente. Este o opinie impartasita si de administratorii de fonduri de hedging dar si de investitori mari, precum George Soros, care la inceputul anului a luat pozitie long pe aur si a castigat considerabil”.

Dar, nu doar exemplul marilor este un argument suficient, exista o serie de motive care indica faptul ca aurul este o alternativa considerabila la multe alte active. Printre acestea, dezechilibrul sistemului financiar dar si riscul de a vedea fie un dezechilibru deflationist, fie unul inflationist, la un moment dat.

Setari Cookie-uri