Un studiu al influentului think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) care masoara nivelul influentei statelor membre in interiorul Uniunii Europene arata ca Romania este una dintre tarile cu cea mai mica relevanta la nivel european, scrie G4Media.

Studiul arata ca, dintr-un total de peste 800 de experti intervievati in toata Uniunea Europeana, dintre care politicieni, ministri, ziaristi si oameni din mediul universitar, doar 0,8% cred ca tara lor ar contacta Romania pe teme de politici europene. Mai slab decat Romania sunt pozitionate doar cinci tari, toate avand o populatie mult mai mica sau intrate mai tarziu in UE (Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta, respectiv Croatia).

Din cele 28 de state cu potential de coalitie, Romania ocupa locul 23. De asemenea, in situatia in care ar fi contactat statul roman, partenerii cu cel mai mare grad de probabilitate sunt Bulgaria, Franta, Germania.

In plus, Romania si-ar dori sa colaboreze cu Germania, Franta, Polonia, Italia si Bulgaria.

Polonia, stat est-european la fel ca Romania si care a aderat in anii 2000, este vazuta ca a sasea cea mai influenta tara in UE, dupa Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda si Italia.

#GuvernulTAU. Scapa Electrica...
Citeste si: #GuvernulTAU. Scapa Electrica de jocurile politice?

Cercetarea a fost realizata de ECFR in perioada 24 aprilie – 12 iunie 2018, iar raportul complet a fost publicat pe 30 octombrie.

Expertii intervievati au raspuns la intrebarea: ”Ce stat membru UE ar fi contactat de guvernul tarii dvs. in chestiuni de politici europene (selectati pana la 5 tari)?”

Practic, rezultatele arata ca Romania si Bulgaria nu conteaza atunci cand statele membre decid marile politici comunitare.

Vezi aici intreg studiul

STOLOJAN critica Petrom,...
Citeste si: STOLOJAN critica Petrom, Dacia si Mittal: Ajutati noua economie!...


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Statul paralel de noi: un nou proiect de tara