Un studiu al influentului think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) care masoara nivelul influentei statelor membre in interiorul Uniunii Europene arata ca Romania este una dintre tarile cu cea mai mica relevanta la nivel european, scrie G4Media.

Studiul arata ca, dintr-un total de peste 800 de experti intervievati in toata Uniunea Europeana, dintre care politicieni, ministri, ziaristi si oameni din mediul universitar, doar 0,8% cred ca tara lor ar contacta Romania pe teme de politici europene. Mai slab decat Romania sunt pozitionate doar cinci tari, toate avand o populatie mult mai mica sau intrate mai tarziu in UE (Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta, respectiv Croatia).

Din cele 28 de state cu potential de coalitie, Romania ocupa locul 23. De asemenea, in situatia in care ar fi contactat statul roman, partenerii cu cel mai mare grad de probabilitate sunt Bulgaria, Franta, Germania.

In plus, Romania si-ar dori sa colaboreze cu Germania, Franta, Polonia, Italia si Bulgaria.

Polonia, stat est-european la fel ca Romania si care a aderat in anii 2000, este vazuta ca a sasea cea mai influenta tara in UE, dupa Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda si Italia.

Cercetarea a fost realizata de ECFR in perioada 24 aprilie – 12 iunie 2018, iar raportul complet a fost publicat pe 30 octombrie.

Expertii intervievati au raspuns la intrebarea: ”Ce stat membru UE ar fi contactat de guvernul tarii dvs. in chestiuni de politici europene (selectati pana la 5 tari)?”

Practic, rezultatele arata ca Romania si Bulgaria nu conteaza atunci cand statele membre decid marile politici comunitare.

Vezi aici intreg studiul

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri