Marea Britanie ar urma sa ramana dupa Brexit intr-o uniune vamala temporara cu Uniunea Europeana, pentru a evita o 'frontiera dura' intre provincia Irlanda de Nord si Republica Irlanda, conform unui nou acord la care au ajuns Londra si Bruxelles-ul, a relatat duminica publicatia The Sunday Times, citata de AFP, potrivit Agerpres.

Sefa guvernului britanic Theresa May a obtinut concesii din partea Bruxelles-ului, Uniunea Europeana acceptand inscrierea unei uniuni vamale pentru 'ansamblul Regatului Unit' in asa-numitul acord de divort, conform unor surse apropiate acestui dosar.

Frontiera irlandeza constituie unul dintre principalele obstacole in calea unui acord privind Brexit-ul, niciuna dintre parti nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capat unei perioade de aproape trei decenii de violente comunitare in Irlanda de Nord.

Potrivit acestui acord, UE ar fi acceptat ca verificarile marfurilor sa se efectueze in uzine si magazine mai degraba decat la frontiera, scrie The Sunday Times.

Purtatorul de cuvant al premierului britanic nu a confirmat insa convenirea acestui acord intre Londra si Bruxelles, calificand informatia drept 'simpla speculatie', a relatat canalul de televiziune britanic Sky News.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeana sustine sa nu fie creata o 'frontiera dura' intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, astfel incat Irlanda de Nord sa ramana in uniunea vamala si in piata unica europeana. Aceasta varianta ar crea insa o divizare intre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care considera ca astfel s-ar compromite integritatea teritoriala a tarii.

In cazul in care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileste o alta data sau daca, in conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona si de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotaraste in unanimitate ca tratatele inceteaza sa se aplice de la o data ulterioara, ansamblul dreptului primar si secundar al Uniunii Europene va inceta sa se aplice Regatului Unit incepand cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni in acel moment o tara terta.

Potrivit Comisiei Europene, tarile membre ar trebui sa se pregateasca pentru doua principale scenarii posibile. Daca acordul de retragere este ratificat inainte de 30 martie 2019, dreptul UE va inceta sa se aplice Regatului Unit si in Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adica dupa o perioada de tranzitie de 21 de luni. Daca acordul de retragere nu este ratificat inainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioada de tranzitie si dreptul UE va inceta sa se aplice Regatului Unit si in Regatul Unit incepand cu 30 martie 2019. In acest caz, s-a evocat deja un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situatie-limita' (cliff-edge).

Sursa foto: Shutterstock / donfiore

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri