Camera Reprezentantilor din SUA va trece sub controlul democratilor, in timp ce republicanii presedintelui Donald Trump ar urma sa isi pastreze majoritatea in Senat, conform previziunilor transmise dupa alegerile de la mijloc de mandat de marti de posturile de televiziune CNN, Fox News si ABC, preluate de agentiile internationale de presa.

Previziunile sunt in mare parte in conformitate cu sondajele de dinaintea scrutinului, care anticipau un Congres impartit intre democrati si republicani, si ar putea fi o lovitura pentru agenda politica a lui Trump, scrie Agerpres. In plus, democratii ar putea folosi controlul asupra Camerei Reprezentantilor pentru a deschide investigatii asupra presedintelui, ceea ce ar putea lansa o noua lupta in politica din SUA.

"Un Congres democrat va lucra la solutii care sa ne uneasca, deoarece am avut suficiente diviziuni", a declarat Nancy Pelosi, lidera democratilor din Camera Reprezentantilor, promitand sa restaureze "contraputerile constitutionale".

Ea a promis sa actioneze pentru reducerea costurilor cu sanatatea si retetele medicale si pentru investitii in infrastructura.

Rezultatul scrutinului se inscrie in traditia conform careia presedintele pierde in general la alegerile de la mijloc de mandat, cand votantii ii evalueaza activitatea de pana atunci, insa victoria in Camera Reprezentantilor nu a atins "valul albastru" la care sperau democratii.

Donald Trump contrazice...
Citeste si: Trump contrazice planurile NASA de aselenizare

Presedintele Trump s-a aflat in centrul acestui scrutin, conform unor sondaje realizate in randul votantilor. Un sondaj CNN a aratat ca numai o treime dintre votanti nu l-au considerat pe Trump ca un factor in decizia lor. Mai mult de jumatate dintre votanti au spus ca sunt nemultumiti de directia in care se indreapta tara.

Incapacitatea republicanilor de a-si asigura o victorie in Camera Reprezentantilor vine in ciuda unei rate a somajului apropiata de minime istorice si a semnalelor ca salariile incep sa creasca.

Reactia lui Trump dupa primele rezultate: "Un imens succes"

Trump a incercat sa mute atentia in alegeri pe imigratie si pe lege si ordine, deseori spre nemultumirea chiar a unor membri ai Partidului Republican.

"Un succes imens in seara asta. Va multumesc tuturor!", a scris Trump pe Twitter, in singura sa reactie de dupa aparitia previziunilor, fara a vorbi insa si despre pierderea suferita de partidul sau in Camera Reprezentantilor.

Donald Trump recomanda...
Citeste si: Donald Trump recomanda Londrei un Brexit fara acord

In acelasi timp, Casa Alba a anuntat ca Trump i-a sunat pe principalii lideri ai republicanilor si democratilor.

In Senat, prin mentinerea controlului, republicanii, care ar putea chiar obtine cu un loc sau doua mai mult decat in prezent, vor avea in continuare puterea de decizie asupra numirilor la nivel inalt, inclusiv a judecatorilor din instantele federale.

"America nu si-a pierdut mintile"

Susan Rice, fostul ambasador american la ONU in timpul administratiei Barack Obama, a considerat ca rezultatele alegerilor vor arata lumii ca Statele Unite "nu si-au pierdut mintile", informeaza, miercuri, dpa.

Susan Rice, care a fost si consilier pentru securitate nationala, a scris pe Twitter: "Bravo, oameni buni. Camera (Reprezentantilor n.r.) este imensa, iar viitorul este mai plin de speranta. Lumea va vedea ca America nu si-a pierdut mintile. Va multumesc".

Google suspenda accesul...
Citeste si: Google suspenda accesul Huawei la o serie de produse

La doi ani dupa victoria-soc a lui Trump, propulsat la Casa Alba fara experienta politica sau diplomatica, americanii s-au deplasat in numar mare la birourile de vot.

SUA se vor regasi prin urmare, in ianuarie 2019, cu un Congres, al 116-lea, divizat, intr-o societate marcata de un clivaj profund in jurul persoanei lui Trump.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Doi morti si trei raniti intr-un nou val de agresiuni la Londra