Asigurarea presedintiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene este o sarcina importanta intrucat in prima jumatate din 2019 va avea loc Brexit-ul, se vor desfasura alegerile europene si speram ca va fi convenit viitorul cadru financiar multianual, iar in acest context restul Europei este ingrijorat de discutiile din Romania daca guvernul de la Bucuresti este pregatit sau nu pentru preluarea presedintiei Consiliului UE, a sustinut joi candidatul Partidului Popular European (PPE) la presedintia viitoarei Comisii Europene, Manfred Weber, intr-o intalnire cu un grup de jurnalisti romani la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

''Credibilitatea guvernului socialist-liberal din Romania a fost deja afectata din cauza discutiei despre legislatia anticoruptie; credibilitatea pentru a conduce in mod adecvat Consiliul UE a fost atacata si afectata de deciziile majoritatii socialist-liberale din parlament si acest lucru nu a oferit o buna imagine pentru momentul cand Romania preia presedintia Consiliului UE. Tratam foarte serios temerile exprimate de presedintele Klaus Iohannis si de aceea cred ca guvernul roman are o sarcina importanta'' in aceasta privinta, a spus Weber, liderul grupului europarlamentar al PPE, scrie Agerpres.

El a amintit de rezolutia adoptata in urma cu cateva saptamani de Parlamentul European cu privire la statul de drept in Romania. ''Ceea ce nu pot accepta este faptul ca premierul roman ne-a facut aici, in Parlamentul European, promisiuni foarte clare despre ceea ce vrea sa schimbe si apoi s-a intors la Bucuresti si nu i-a mai pasat (de promisiunile respective, n.red). Acest lucru este inacceptabil pentru noi. Iata de ce, rezolutia PE este extrem de clara in legatura cu ce asteptari avem si sper ca guvernul roman va arata dorinta de a-si aduce contributia. Nu este vorba despre 'UE impotriva Romaniei', nu este deloc vorba despre asa ceva, pentru ca ceea ce facem este in favoarea Romaniei pentru a avea o abordare in vederea modernizarii tarii, pentru a avea o societate moderna. (...) Cand am fost data trecuta la Bucuresti, am intalnit multi demonstranti pe strazi, multi tineri, reprezentanti ai ONG-urilor care au dorinta de a moderniza Romania. Asadar, nu vorbim despre ceva de tipul 'Romania impotriva UE' , ci este despre faptul ca Uniunea Europeana apara principiile si guvernul roman ar trebui sa le apere la randul sau'', a adaugat Manfred Weber.

Parlamentul European a adoptat la 13 noiembrie o rezolutie nelegislativa privind statul de drept in Romania, text care afirma "profunda preocupare" a eurodeputatilor fata de reforma legislatiei judiciare si penale din Romania si "condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de politie in timpul protestelor de la Bucuresti" din luna august.

In rezolutia respectiva, Parlamentul European invita autoritatile romane sa puna in practica garantii pentru evitarea ocolirii mecanismelor de verificare si echilibrare si sa se opuna masurilor care ar duce la dezincriminarea coruptiei in randurile functionarilor de stat.

Modificarile aduse la Codul penal si Codul de procedura penala - dintre care multe au fost considerate drept neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala din Romania - reprezinta un alt motiv de preocupare, cu efecte suplimentare asupra capacitatii de combatere a coruptiei, a infractiunilor violente si a criminalitatii organizate.

De asemenea, Parlamentul European a condamnat 'interventia violenta si disproportionata' a politiei in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018 si face apel la autoritatile romane sa asigure o ancheta transparenta, impartiala si efectiva a actiunilor fortelor de ordine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri