Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o optiune 'suverana', a sustinut instanta europeana, potrivit Agerpres.

La inceputul lunii octombrie, Curtea Suprema a Scotiei a anuntat ca a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotarare preliminara cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie sa poata revoca unilateral decizia de a iesi din Uniunea Europeana.

Deputati scotieni reprezentand circumscriptii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru mentinerea Regatului Unit in UE, au inaintat o petitie Curtii Supreme, in tentativa de a dovedi ca acesta are o optiune unilaterala de a ramane in blocul comunitar.

Ei sustin ca, desi nu exista nicio incertitudine din punct de vedere juridic ca Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui sa caute sa instituie un drept juridic de a face aceasta in mod unilateral, indiferent de pozitia blocului comunitar.

UE vrea sa inghete fondurile...
Citeste si: UE vrea sa inghete fondurile tarilor care nu respecta statul de drept

Petitionarii mai afirma ca parlamentul de la Londra ar trebui sa aiba dreptul de a revoca declansarea Articolului 50 din Tratatul UE, fara a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumenteaza ca este necesara certitudine juridica in privinta acestui proces inaintea oricarui vot al parlamentului britanic, intrucat niciun stat nu s-a mai retras pana acum din Uniunea Europeana.

Guvernul de la Londra a mentionat, totusi, ca problema este una pur ipotetica intrucat nu intentioneaza sa revoce notificarea intentiei de iesire din UE.

Cazul a fost solutionat in procedura accelerata de CJUE ca urmare a calendarului foarte strans al Brexit-ului. Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana la 29 martie 2019.

Anunt de ultima ora despre...
Citeste si: Anunt de ultima ora despre Brexit facut de Theresa May

Sursa foto: Shutterstock