O ampla operatiune era in desfasurare, miercuri dimineata, in estul Frantei, pentru capturarea autorului atacului cu arma comis marti seara la Strasbourg si soldat cu trei morti si 13 raniti, dintre care opt sunt in stare grava, transmite dpa.

Procurorii francezi au anuntat ca trateaza incidentul drept un act de terorism. Suspectul se afla pe o lista cu persoanele care prezinta risc pentru securitatea publica, dar avea de asemenea un istoric legat de infractiuni fara caracter terorist, scrie Agerpres.

13 persoane au fost ranite - printre care opt se afla in stare grava - de catre atacator, care a tras primul foc de arma la ora locala 19:50 (18:50 GMT). Membri ai unei patrule antitero au tras in directia atacatorului, dar acesta a reusit sa scape.

Ulterior, barbatul a fost implicat in schimburi de focuri cu fortele de ordine de inca doua ori in interval de putin peste o ora. Aproximativ 350 de membri ai fortelor speciale de politie si ai armatei, sustinuti de doua elicoptere, participa la cautarea autorului atacului.

Printre persoanele decedate in atacul armat comis marti seara la Strasbourg se afla si un turist thailandez, a anuntat miercuri un oficial guvernamental thailandez, transmite dpa.

Anupong Suebsamarn (45 de ani) se afla in vacanta in Franta impreuna cu sotia sa, sosind chiar marti la Strasbourg, a precizat Busadee Santipitaks, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe thailandez. Sotia lui Anupong Suebsamarn a supravietuit atacului si in prezent se afla in grija autoritatilor din Strasbourg, a adaugat reprezentanta diplomatiei thailandeze.

Targul de Craciun de la Strasbourg, unul dintre cele mai cunoscute din Franta, este organizat in centrul orasului, care este situat foarte aproape de frontiera cu Germania.

Primarul orasului Strasbourg, Roland Reis, a declarat pentru postul BFMTV ca nu stie cum a reusit atacatorul sa intre in interiorul targului ''in pofida tuturor masurilor de securitate''. El a decretat miercuri drept zi de doliu in Strasbourg si a anuntat inchiderea in aceasta zi a targului de Craciun si anularea tuturor manifestarilor artistice programate pentru miercuri.

Politia a avertizat populatia prezenta in centru sa se deplaseze catre zona de nord a orasului si sa evite partea de sud si zona Neudorf, unde se desfasoara operatiunea de cautare a suspectului.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune arata o ampla desfasurare a fortelor politiei in zona Neudorf, mai multe strazi fiind blocate de vehicule ale armatei.

Dupa o reuniune de urgenta cu autoritatile locale din Strasbourg, ministrul de interne francez Christophe Castaner a anuntat ca guvernul ridica nivelul de alerta antiterorista si suplimenteaza controalele la frontiera.

In primele ore de dupa atac, politia germana a oprit si verificat automobilele la trecerea frontierei catre Franta, in apropierea orasului Kehl.

Castaner a precizat ca la toate targurile de Craciun organizate in Franta vor fi efectuate controale de securitate, pentru a se evita atacuri similare celui de la Strasbourg.

Atacul de la Strasbourg este al treilea incident mortal din Franta din acest an considerat in mod oficial drept act terorist. In luna mai, un francez nascut in Cecenia a ucis un barbat si a ranit alte cinci persoane cu un cutit in apropierea Operei din Paris.

Doua luni mai tarziu, un infractor marunt devenit terorist islamist a ucis patru persoane, printre care un jandarm care se oferise in schimbul eliberarii unui ostatic civil, intr-o serie de atacuri in orasele Carcassonne si Trebes.

Peste 230 de persoane au fost omorate in atacuri teroriste in Franta in 2015 si 2016, majoritatea fiind revendicate de gruparea jihadista Stat Islamic.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri