Cum vor evolua principalele industrii in 2019 in contextul Brexitului si al razboiului comercial dintre SUA si China?

Anul 2019 aduce incertitudine in mai multe domenii, majoritatea fiind generate de contextul geopolitic, de conflictul comercial dintre Statele Unite si China si de Brexit. Sectoarele auto, retail, financiar, farmaceutic si telecom sunt printre cele care vor fi afectate anul urmator, iar specialistii au facut deja cateva analize ale evolutiei acestora.

Compania de consultanta de management A.T. Kearney anticipeaza ca in 2019 geopolitica va ramane riscul principal al mediului de afaceri global, marcat de accentuarea razboiului comercial dintre SUA si China si consolidarea relatiilor chino-ruse pentru a contracara influenta Statelor Unite.

In 2019, Marea Britanie va parasi, oficial, Uniunea Europeana, iar sanctiunile Statelor Unite au fost deja impuse Iranului, dar inca nu se stie cu certitudine care vor fi efectele. Impactul Brexitului in 2019 depinde daca intelegerea care a fost negociata in noiembrie este finalizata. In cazul Iranului, evolutia evenimentelor depinde de cat succes au Statele Unite, care nu au sprijinul Uniunii Europene, in blocarea exporturilor Iranului. In ceea ce priveste riscurile in tehnologie si in securitatea cibernetica, acestea sunt mereu prezente, dar este putin probabil sa creasca in 2019, se arata intr-un raport realizat de The Economist Intelligence Unit.

Lupta dintre Statele Unite si China a inceput cand Statele Unite au impus tarife aditionale intre 10% si 25% asupra importurilor chinezesti in valoare de peste 200 de miliarde de dolari. Riscul pentru anul urmator este ca acest conflict sa escaladeze intr-un razboi comercial global care va implica mai mult de doua tari.

Important este cum va reactiona mediul de afaceri la cresterea tarifelor. Confruntandu-se cu majorari de costuri, companiile ar putea transfera cheltuielile in plus catre consumatorii finali sau pot cauta noi piete. Ar putea, de asemenea, sa reduca investitiile, sa concedieze personal sau sa reduca costurile. Daca acest scenariu ar deveni realitate, ne putea astepta sa scada comertul, inflatia sa creasca, puterea de cumparare a consumatorilor sa scada, iar cresterea economica la nivel global sa scada.

Citeste si:
Ce impact are pandemia COVID-19 asupra industriilor din Uniunea...
Ce impact are pandemia...

Daca circumstantele nu se inrautatesc, iar contextul ramane similar, majoritatea sectoarelor ar inregistra cresteri, potrivit Economist Intelligence Unit:
- vanzarile de masini noi in cele 60 de tari din raport vor creste cu 2,7%, iar vanzarile de vehicule comerciale vor creste la aceeasi rata;
- vanzarile mondiale din retail vor creste cu 2,8%, conduse de o crestere de 6,1% in China;
- consumul global de energie va creste cu 1,8%, cu accent pe energia regenerabila;
- depozitele vor creste cu 5,8%;
- cheltuielile de sanatate vor creste cu pana la 5,1%;
- subscriptiile la telefonie mobila vor creste cu 3%.

Unitatea de analiza Global Business Policy Council a companiei de consultanta A.T. Kearney a realizat, de asemenea, predictiile pentru anul urmator, publicate in studiul “Year-Ahead Predictions 2019”:
1. Razboiul comercial dintre SUA si China se va intensifica.
2. Bitcoin va conduce consolidarea si maturizarea pietei monedelor criptografice.
3. Criza globala a deseurilor va stimula inovatii in gestionarea deseurilor din intreaga lume.
4. Industria maritima globala se va lovi de noile reglementari referitoare la sulf.
5. Relatia Xi-Putin va avea consecinte in intreaga lume.
6. Epidemia globala de anxietate va duce la aparitia de noi produse.
7. Un deficit al nisipului va avea un impact direct asupra industriei constructiilor la nivel global.
8. Criza iminenta a creditelor pe pietele emergente va creste.
9. Africa va fi mai conectata ca oricand.
10. "Omul de Otel" se va materializa sub forma exoscheletonilor.

Sectorul auto in 2019

La nivel mondial, vanzarile de masini noi au crescut timp de noua ani. Razboiul comercial dintre Statele Unite si China a afectat liniile de aprovizionare, in timp ce iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea introduce bariere comerciale in Europa. De asemenea, trecerea de la combustibili fosili la masini electrice va accelera anul viitor.

Vanzarile de masini noi in cele 60 de tari din raport vor creste cu 2,7%, iar vanzarile de vehicule comerciale vor creste cu o rata similara. Industria va ramane vulnerabila la socurile comerciale si la incertitudinea legata de volatilitatea tarifelor. Vanzarile globale de masini electrice vor ajunge la 2,2 milioane de unitati.

Consumul si retailul in 2019

Conflictul comercial intre Statele Unite si China va afecta perspectiva asupra vanzarilor din retail in ambele tari, in 2019, in special in China. Cresterea volumului global de retail va fi de 2,8% in 2019, cresterea vanzarilor de retail in Statele Unite va fi de 2,4%, iar cel mai mare impact al disputei comerciale va fi in China, unde estimarile realizate de Economist Intelligence Unit in ceea ce priveste cresterea vanzarilor de retail s-au redus la 6,1% de la 6,7%.

Citeste si:
Tulpina britanică în România | Noi cazuri de infectări cu...
Tulpina britanică în România...

Politicile comerciale ale presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, nu vor cantari mult asupra pietei de retail din Statele Unite in 2019. Desi tarifele ar putea creste preturile pentru anumite bunuri, conditiile vor ramane benefice consumatorilor: veniturile cresc, iar somajul si inflatia scad. Astfel, Statele Unite raman cel mai mare centru de consum din lume, reprezentand o cincime din vanzarile globale din retail in 2019, in valoare de 20.000 de miliarde de dolari.

In a doua cea mai mare piata de retail, China, impactul conflictului comercial va fi mai mare, cheltuielile consumatorilor urmand sa creasca cu 3%.

In vestul Europei, vanzarile vor stagna sau se vor reduce. In Marea Britanie, Economist Intelligence Unit anticipeaza ca vanzarile din retail se vor micsora cu 0,7%.

Energia in 2019 – efectul Iranului

Sanctiunile reinnoite asupra Iranului vor crea riscuri pentru pietele globale de petrol in 2019, iar cererea pentru energia regenerabila va continua sa creasca. Scaderea productiei de petrol a Iranului va mentine preturile pe linia de plutire, pretul barilului de titei Brent fiind estimat la 75,5 dolari, in 2019, de la 73,2 dolari pe baril, in 2018. Consumul global de produse petroliere va creste cu mai putin de 1,5% in 2019, de la 1,7%, in 2018. Energia regenerabila va creste cu 11,7% in 2019.

Citeste si:
Surse: Marea Britanie urmează să își mărească arsenalul nuclear
În ciuda eforturilor pentru...

Serviciile financiare in 2019

Serviciile financiare se confrunta cu mai multe riscuri, iar profiturile si reglementarile le-au facut mai reticente. Imprumuturile si depozitele sectorului serviciilor financiare globale vor creste cu 6% in 2019. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, in martie 2019, va costa tara 80.000 de joburi in sectorul financiar in contextul in care mai multe banci vor sa isi mute sediile.

Autorii raportului „Year-Ahead Predictions 2019”, realizat de Global Business Policy Council, A.T. Kearney, prezic volatilitate pe pietele emergente in 2019. "O criza a pietelor emergente va fi stimulata de niveluri ridicate ale datoriei monetare denominale in strainatate, deprecieri ale monedei si cresterea continua a ratelor dobanzii din SUA. Daca e sa privim dintr-o perspectiva optimista, pietele emergente din Africa isi vor spori considerabil interconectivitatea in 2019, ceea ce ar putea incepe sa plaseze regiunea pe o panta ascendenta ceva mai durabila", a declarat fondatorul si presedintelui Global Business Policy Council, Paul Laudicina.

Serviciile de sanatate in 2019

Evenimentele politice din ultimii doi ani au adus multa nesiguranta sectorului de sanatate. In Europa, este posibil ca Brexitul sa genereze probleme pietelor farmaceutice, recrutarii in domeniul sanatatii si al cercetarii in domeniul stiintelor. Statele Unite sunt asteptate sa nu mai mizeze pe serviciile medicale universale, in timp ce multe alte tari, precum Africa de Sud, Oman, India si Nigeria isi vor imbunatati sistemul public de sanatate. Cheltuielile in sanatate si vanzarile in sfera farma vor creste, insa, in continuare, la nivel global, in majoritatea pietelor, desi vor fi usor trase in jos din cauza slabei cresteri economice.

In raportul The Economist Intelligence Unit se anticipeaza ca cheltuielile din sanatate vor creste cu 5,1%, la nivel mondial, in scadere de la 8,1%, in 2018. Cheltuielile din industria farmaceutica vor creste cu 5,7% in 2019, de la 6,3% in 2018.

Campania de consultanta A.T. Kearney anticipeaza o crestere a produselor farmaceutice destinate combaterii anxietatii, in contextul in care peste 300 de milioane de oameni, aproape 5% din populatia lumii, sufera de depresie clinica sau anxietate, costurile economiei globale ridicandu-se la 1.000 de miliarde de dolari, anual.

Industria telecom in 2019

Sectorul telecom se va confrunta, in 2019, cu mai multe riscuri, dintre care, cele mai importante vor fi atacurile cibernetice, veniturile companiilor si investitiile necesare. Penetrarea telefoniei mobile la nivel global va creste usor in 2019. Contextul geopolitic, tensiunile dintre Statele Unite si China si incertitudinea generata de Brexit ar putea frana investitiile in tehnologii inovatoare.

Problema deseurilor

Potrivt raportului "Year-Ahead Predictions 2019”, realizat de Global Business Policy Council, A.T. Kearney, mai multe provocari globale privind resursele vor aparea in prim plan in 2019. Un deficit al nisipului va impacta unele proiecte de constructii, in special in Asia si Africa, iar criza deseurilor care a inceput in 2018 va continua si in 2019.

Co-autorul si directorul general al Global Business Policy Council, Erik Peterson, mentioneaza faptul ca inovatiile tehnologice vor ajuta la solutionarea unora dintre provocarile legate de resurse. "Criza globala a deseurilor va stimula inovatiile mult asteptate in gestionarea deseurilor din intreaga lume.”

Sursa foto: By Rasica | Shutterstock.com
Despre autor
Anca Olteanu
 Anca este web editor la wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri