Cum s-a dezvoltat parteneriatul strategic bilateral dintre Romania si Statele Unite ale Americii

Desi relatiile diplomatice dintre Romania si Statele Unite ale Americii au fost stabilite inca din 1880, parteneriatul strategic bilateral a fost lansat la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la Bucuresti a presedintelui SUA, Bill Clinton. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esential al politicii externe a Romaniei, precum si un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne in domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.

Relatiile diplomatice dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii au fost intrerupte in 1941, reluate in 1946 si ridicate la nivel de ambasada in 1964. Din 1993 Romania a beneficiat din partea SUA de "clauza natiunii celei mai favorizate", cadru de facilitare si promovare a relatiilor economice bilaterale, rezultat al interesului politic al SUA de consolidare a relatiilor cu Romania. In 2003, autoritatile americane au acordat Romaniei statutul de "economie de piata", element important in promovarea obiectivului de amplificare a relatiilor economice romano-americane, atat in planul schimburilor comerciale, cat si al investitiilor americane in Romania.

Vizita presedintelui Clinton din 1997 a fost urmata de un schimb de scrisori intre secretarul de stat american, Madeleine Albright, si ministrul roman de externe, Adrian Severin. Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene si canadiene al secretarului de stat, Marc Grossman, a efectuat o vizita la Bucuresti in octombrie 1997. Parteneriatul semnat la data de 11 iulie 1997 a reprezentat un cadru extins de colaborare vizand consolidarea relatiilor bilaterale, sustinerea procesului de reforma si a demersurilor de integrare euro-atlantica ale tarii noastre, precum si promovarea rolului Romaniei de factor de stabilitate si securitate in Europa de Sud - Est.

Dupa 11 septembrie 2001, Romania a acordat un sprijin semnificativ coalitiei internationale conduse de SUA impotriva terorismului, concretizat in sustinerea operatiunilor din Afganistan si Irak, precum si in intensificarea colaborarii bilaterale in actiuni specifice de combatere a terorismului. Rezultatele pozitive in planul reformei economice si contributia Romaniei la razboiul impotriva terorismului au constituit elemente majore in conturarea sprijinului SUA pentru integrarea Romaniei in NATO.

Colaborarea bilaterala a constat in combaterea riscurilor neconventionale (trafic de droguri, de persoane, criminalitate financiara etc.), iar la data de 20 mai 2001 a urmat deschiderea Biroului FBI in Romania.

Citeste si:
Emagic, parteneriat strategic cu Why Not si un nou manager general
Emagic are un nou manager...

Un alt moment important in evolutia relatiei bilaterale romano-americane il reprezinta acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. A fost semnat la data de 13 septembrie 2011, de catre ministrul roman de externe Teodor Baconschi si secretarul de stat american Hillary Clinton, in contextul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la Washington si a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011. Tot la 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptata Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii. Declaratia confirma Parteneriatul excelent, pe termen lung si in continua dezvoltare, dintre cele doua state, si stabileste, de asemenea, pilonii relatiei Romania – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, stiinta si tehnologie, cercetare, educatie, cultura.

In contextul adoptarii Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, s-a decis constituirea unui Grup de lucru (Task Force) pentru implementarea principiilor convenite in cadrul acestui document, care urmareste aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic Romania-SUA, atat sub aspectul consolidarii prezentei investitionale americane in Romania, cat si al cresterii volumului schimburilor comerciale bilaterale. Acest grup de lucru are, de asemenea, ca obiective identificarea ariilor comune de interes in domeniul economic si facilitarea interactiunii directe intre partenerii romani si americani.

De-a lungul timpului au avu loc sase astfel de constituiri a unui dialog strategic intre cele doua tari, cea mai recenta fiind cea din 19 iunie 2018, unde s-a adoptat o Declaratie comuna cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii.

La momentul actual, in cadrul Task Force-ului sunt operationale 6 structuri sectoriale de lucru: Grupul de lucru pol-mil, Grupul de lucru pentru afaceri interne, inclusiv problematica vizelor, Grupul de lucru pe probleme economice si comerciale, Grupul de lucru pe dimensiunea educatiei, stiintei,cercetarii/inovarii, cooperarii tehnologice si culturii, Grupul de lucru pe problematica securitatii cibernetice, respectiv Grupul de lucru dedicat securitatii energetice.

Citeste si:
Ambasadorul rus: Se lucreaza la imbunatatirea relatiilor romano-ruse
Ambasadorul rus: Oameni de...

Sursa foto: By Tang Yan Song/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri