Miliardari, companii, mii de anonimi s-au mobilizat pentru a finanta reconstructia catedralei Notre-Dame din Paris. In mai putin de doua zile, donatiile au ajuns la 750 de milioane de euro.

Mai multi francezi detinatori ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmata la cateva ore de grupul de lux LVMH si familia Arnault, detinatorii celei mai mari averi din Franta, care au anuntat o donatie de 200 milioane de euro, la fel ca si familia Bettencourt-Meyers si grupul L'Oreal, scrie Agerpres.

Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharricre (Fimalac) si-a anuntat intentia de a contribui la lucrarile de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis o suma similara iar familia Decaux a anuntat o donatie de 20 de milioane de euro, via JCDecaux Holding.

Acest elan de solidaritate fara precedent "are legatura cu importanta absolut exceptionala a catedralei Notre-Dame", sustine Francois Debiesse, presedintele organizatiei filantropice Admical, care promite o mobilizare a companiilor similara cu solidaritatea manifestata cu prilejul marilor catastrofe umanitare.

Grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstructie a acestei catedrale care este un "simbol al sperantei", a anuntat directorul general Tim Cook intr-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a facut si el o donatie importanta iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investitii KKR, va contribui si el cu 10 milioane de dolari.

In Parlamentul European de la Strasbourg, a fost plasata o urna pentru a colecta donatiile eurodeputatilor. Prezent in Parlamentul European, presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk a facut un apel catre statele membre sa participe la proiectul de reconstructie a catedralei. Banca Centrala Europeana a promis si ea o contributie financiara.

"Cand exista o asemenea energie, o asemenea vointa de solidaritate a compatriotilor nostri, a persoanelor din intreaga lume care vor sa contribuie la reconstructia Notre-Dame, trebuie sa ne bazam acest entuziasm", a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.

Emmanuel Macron promite reconstruirea catedralei Notre-Dame in cinci ani

Presedintele francez Emmanuel Macron a promis, marti, ca Notre-Dame, catedrala emblematica a Parisului, va fi reconstruita in termen de cinci ani, transmite AFP. "Vom recladi catedrala inca si mai frumoasa si vreau ca aceasta sa se incheie peste cinci ani", a declarat presedintele francez, la 24 de ore dupa incendiul care a distrus partial catedrala.

Presedintele Macron a lansat inca de luni seara o subscriptie nationala pentru reconstructia monumentului, pana marti dupa-amiaza donatiile anuntate depasind 700 milioane de euro.

O reconstructie in cinci ani ar permite ca Notre-Dame sa fie gata inaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc la Paris in 2024.

Macron se pregatea sa anunte scaderi de impozite atunci cand a izbucnit incendiul

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a bulversat intreaga agenda politica a Frantei, oprind campania electorala pentru alegerile europene si un discurs pe care presedintele Emmanuel Macron urma sa-l sustina despre ''marea dezbatere nationala'', relateaza marti AFP si EFE, scrie Agerpres.

Seful statului urma sa comunice francezilor primele sale concluzii in urma acestei dezbateri populare pe care el a lansat-o in urma protestelor ''vestelor galbene''. Dar, tocmai ce terminase de inregistrat discursul, cand a cazut vestea, taindu-i scurt elanul. Urmatorul sau mesaj public, chiar la locul incendiului, a fost legat de catedrala pe care a promis ca o vom ''reconstrui toti impreuna'', iar discursul pre-inregistrat a fost amanat sine die. A fost de asemenea anulata o conferinta de presa programata pentru miercuri.

Conform proiectului de discurs obtinut de mass-media, liderul de la Elysee urma sa se pronunte mai ales pentru o scadere a impozitelor pentru clasele mijlocii, indexarea cu rata inflatiei a pensiilor mai mici de 2.000 de euro si desfiintarea ENA (Ecole Nationale d'Administration), institutia de invatamant superior unde sunt formate elitele din administratie si politica, inclusiv Macron fiind unul dintre absolventii acesteia. El ar fi urmat sa promita si ca pana la sfarsitul mandatului sau niciun spital si nicio scoala nu vor fi inchise.

Opozitia se pregatea deja inaintea mult asteptatului discurs sa-si manifeste scepticismul si criticile fata de promisiunile lui Macron, dar incendiul a schimbat totul. Inca de luni seara, intreaga clasa politica franceza era la unison cu presedintele in ''emotia intregii natiuni'', iar marti majoritatea partidelor au anuntat o suspendare sau un ''armistitiu'' pentru cel putin 24 de ore in campania electorala pentru europarlamentarele din 26 mai.

Consiliul Judetean Cluj doneaza 100.000 de lei pentru Notre Dame

La propunerea vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, consilierii judeteni au aprobat donatia de 100.000 de lei.

"Am propus CJ Cluj alocarea a 100.000 de lei (peste 21.000 de euro – n.r.) pentru reconstructia bisericii pariziene. Este un gest simbolic pe care judetul Cluj il poate face pentru catedrala Notre-Dame din Paris. Consiliul Judetean Cluj a aprobat propunerea mea. Banii se iau de la capitolul functionare al CJ”, a spus Vakar Istvan, potrivit stiridecluj.ro.

Catedrala Notre-Dame a fost devastata timp de 12 ore, incepand de luni seara, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura si a facut sa se prabuseasca turla sa in forma de sageata, cu o inaltime 93 de metri. Constructia, care dateaza din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atragea milioane de turisti in fiecare an.

Citeste si: Startup-ul UiPath, fondat in Romania, doneaza 1 milion de euro pentru restaurarea catedralei Notre-Dame

Sursa foto: IAN LANGSDON, EPA - AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri