Deputatii francezi au adoptat, in noaptea de vineri spre sambata, un proiect de lege ce reglementeaza restaurarea, in decurs de cinci ani, a catedralei Notre-Dame din Paris, distrusa de un incendiu puternic in luna aprilie, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Proiectul, ce are drept scop reglementarea donatiilor pentru reconstructia si desfasurarea lucrarilor complexe la catedrala, a fost adoptat dupa treisprezece ore de dezbateri. Documentul va fi trimis Senatului pentru o examinare prevazuta pentru data de 27 mai.

Presedintele Emmanuel Macron si-a exprimat dorinta ca edificiul sa fie restaurat in cinci ani. Opozitia a denuntat un obiectiv nerealist, motivat mai ales de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

In conditiile unor donatii si promisiuni de donatii din partea unor persoane particulare, intreprinderi sau colectivitati - pana acum a fost evocata suma de un miliard de euro -, guvernul a prevazut inscrierea in lege a unor masuri de gestiune si control.

Textul de lege prevede deschiderea unei subscriptii nationale, cu data de 16 aprilie, si prevede ca ansamblul donatiilor vor fi varsate statului sau unei institutii publice.

Prima fabrica din Europa de...
Citeste si: Prima fabrica din Europa cu baterii de masini electrice, in Germania

Donatorii particulari vor putea beneficia de o reducere a impozitelor de 75 % in limita a 1.000 de euro.

Ministrul francez al culturii, Franck Riester, a reafirmat ca ansamblul donatiilor ''vor merge doar si integral la (restaurarea) Notre-Dame'', dar a reamintit ca ''nu a fost estimat in cifre costul total al lucrarilor''. Diverse estimari evalueaza costul total intre 600 de milioane si 700 de milioane de euro.

Sursa foto: IAN LANGSDON, EPA - AGERPRES

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trotinetele electrice, interzise pe trotuare. Amenda sare de 100 euro