Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care il presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial si asupra caruia se fac incercari de influentare, atat din interiorul, cat si din afara Uniunii Europene, informeaza sambata EFE, potrivit Agerpres.

"Vad deja tentative de influentare, prin manipulari, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe directii, nu numai din afara UE", a sustinut Juncker, intr-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.

Potrivit sefului Comisiei Europene, exista "state in interiorul UE" care incearca sa devieze vointa alegatorilor "catre o anumita directie" si prin intermediul difuzarii de "fake news" (stiri false). Insa Juncker a dat asigurari ca executivul european este "echipat" pentru a raspunde acestor tentative si a anuntat ca-si va inmulti eforturile in urmatoarele saptamani pentru a putea face fata oricaror situatii care ar putea aparea.

Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzatii ale premierului ungar Viktor Orban, care a incercat sa-l faca raspunzator pentru Brexit si de o divizare intre Estul si Vestul Europei. Juncker sustine ca, dimpotriva, a facut "tot posibilul" pentru a gasi solutii la situatia creata in urma deciziei britanicilor de a parasi blocul comunitar si pentru a surmonta neintelegerile intre diferite state membre.

Juncker considera potrivita participarea Regatului Unit la scrutinul european, care va avea loc in perioada 23-26 mai, dat fiind ca iesirea britanicilor din blocul comunitar nu s-a consumat si, in conditiile in care Marea Britanie continua sa fie stat membru al UE, cetatenii sai au dreptul sa voteze.

Orice fel de Brexit va avea "consecinte negative" care vor fi mai rele decat ramanerea in Uniunea Europeana pentru Regatul Unit si vor cadea in responsabilitatea exclusiva a Regatului Unit, a mai spus Juncker, care insista ca "mingea este in terenul Marii Britanii" si a cerut Camerei Comunelor sa sprijine acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul comunitar.

Juncker a repetat cuvintele presedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, si a invitat Regatul Unit "sa nu iroseasca timpul". "Trebuie sa fim pregatiti pentru un Brexit negociat, dar si pentru un Brexit dur. In orice situatie, iesirea (din UE) va avea consecinte negative - mai mult pentru britanici decat pentru UE. Nu va exista o solutie bazata pe piata unica. Asa cum vad eu lucrurile, partea britanica este 100% raspunzatoare pentru acest lucru", a insistat Juncker.

Totodata, Juncker apara modelul conform caruia candidatul cap de lista al carui partid va castiga alegerile europene ar urma sa devina succesorul sau in fruntea Comisiei Europene, cu toate ca aceasta formula nu este agreata de presedintele francez Emmanuel Macron.

"Avem doi capi de lista: Frans Timmermans din partea socialistilor si Manfred Weber din partea conservatorilor. Macron apartine liberalilor si acestia nu au reusit sa prezinte un cap de lista, ci au nominalizat noua candidati. Si va pot asigura de un lucru: nu vor exista noua presedinti liberali ai Comisiei", a argumentat Juncker.

Juncker, care nu va mai candida pentru un al doilea mandat de presedinte al Comisiei Europene, a abordat si subiectul unei Europe mai federale, afirmand ca UE "nu ar trebui sa devina un creuzet in care toate diferentele sa dispara". Intrebat despre ideea crearii Statelor Unite ale Europei, Juncker a raspuns: "Ar trebui sa renuntam (sa mai folosim acest termen). Nu cred ca vom avea vreodata un stat centralizat dupa model american. Si nici nu vreau sa se intample asa ceva".

Rugat sa raspunda cum ar dori sa fie mentionat in cartile de istorie, Juncker a replicat ca ar vrea sa fie pomenit drept cineva care "a incercat tot ce a fost omeneste posibil". "Da, este de ajuns. Nu toti incearca. Si ar fi placut ca cineva sa adauge: A facut lucrurile sa se miste", a declarat Juncker.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri