Donald Tusk avertizeaza asupra pericolelor setei de putere a marilor state membre UE

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a atras atentia vineri, la Varsovia, asupra pericolului pe care il reprezinta pentru blocul comunitar urmarirea obtinerii suprematiei de catre statele puternice ale Uniunii Europene, informeaza dpa.

Desi Europa are nevoie de leadership, tarile mai mici nu ar trebui sa se simta excluse, a spus el, abordand, de asemenea, temerile larg raspandite in Polonia cu privire la hegemonia Frantei sau, mai ales, a Germaniei, in UE, conform Agerpres.ro.

UE ar trebui sa transforme "incercarile permanente si dorinta de a domina in cooperare, mediere si dialog", a sustinut Tusk la Universitatea din Varsovia, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale, in care este celebrata Ziua Constitutiei (1791).

In discursul sau, Donald Tusk a facut, de asemenea, apel la respectarea Constitutiei de catre guvernul polonez: "Este inacceptabil ca un guvern sa sarbatoreasca Ziua Constitutiei in fiecare an, dar sa o eludeze in fiecare zi".

Reformele judiciare controversate au provocat un conflict intre Varsovia si Comisia Europeana, care a lansat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei in legatura cu noul regim disciplinar al judecatorilor, cu scopul de a-i proteja de subminarea independentei judiciare. Guvernul de la Varsovia dispune de doua luni pentru a raspunde.

Citeste si:
Iohannis a fost propus ca președinte al Consiliului European, însă...
Iohannis a fost propus ca...

In interventia sa, Tusk a evitat sa faca orice referire directa la alegerile europarlamentare.

Donald Tusk este considerat candidatul cel mai promitator pentru prezidentialele din 2020 din Polonia, desi nu si-a anuntat intentia de a candida.

Sursa foto: Agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri