Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a decis anularea votului si organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul pe data de 23 iunie, dupa ce partidul conservator islamic al presedintelui Recep Tayyip Erodgan a cerut reluarea scrutinului dupa ce candidatul partidului sau a pierdut.

Consiliul suprem electoral (YSK) a decis anularea votului si reluarea alegerilor municipale din Istanbul pe motivul constituirii nelegale a comisiilor in anumite sectii de votare de catre comisiile electorale districtuale, noteaza Agerpres.

YSK a decis de asemenea depunerea de plangeri penale impotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din sectiile de votare respective.

Cererea de reluare a scrutinului a fost solicitata de partidul de guvernamant AKP si de presedintele acestuia, Recep Tayyip Erdogan, relateaza dpa si AFP.

Pe 16 aprilie, formatiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a inaintat o "contestatie extraordinara" la alegerile pentru primaria Istanbul, cerand anularea votului si reluarea alegerilor, invocand "nereguli" in votul de pe 31 martie.

ANALIZA: Cazul Jamal...
Citeste si: ANALIZA: Cazul Jamal Khashoggi - rol nou pentru Erdogan?

O zi mai tarziu, consiliul electoral provincial i-a inmanat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opozitie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar.

Desi AKP si-a proclamat victoria la nivel national in alegerile de la 31 martie, formatiunea a pierdut doua scrutine cruciale din punct de vedere politic si psihologic, la Ankara si Istanbul, noteaza dpa.

Reactia primarului Ekrem Imamoglu

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a calificat luni seara drept "o tradare" decizia autoritatilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie in urma caruia a fost ales in functie, ca raspuns la contestatiile depuse de partidul de guvernamant al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

"Cei care iau decizii in aceasta tara pot (...) trada. Dar noi, noi nu vom renunta niciodata, pastrati speranta", a declarat Imamoglu dupa anuntul Consiliului suprem electoral (YSK) de anulare a votului si organizare de noi alegeri municipale la Istanbul pe data de 23 iunie.

Alegeri prezidentiale si...
Citeste si: Alegeri in Turcia: Erdogan vrea un al doilea mandat

"Condamn YSK, a declarat el, adaugand ca dupa alegerile din 31 martie s-au facut presiuni asupra institutiei, potrivit dpa.

Mii de persoane adunate pentru a-l asculta au cerut autoritatilor electorale sa demisioneze scandand sloganuri in care cereau "drepturi" si "dreptate".

Ekrem Imamoglu a castigat in fata contra-candidatului sau, fostul premier Binali Yildirim, candidat din partea AKP, cu o diferenta usor sub 13.000 de voturi.

Lumea in schimbare: Intrebari...
Citeste si: Lumea in schimbare: Referendumul din Turcia, intre intrebari si...

Sursa foto: STR | Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Erdogan nu accepta victoria opozitiei pentru "doar 13.000 de voturi"