SUA a inceput sa perceapa tarife mai mari pentru produse chineze

Administratia vamala americana a inceput sa perceapa tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns sambata dimineata in porturile americane, o decizie care intensifica razboiul comercial intre primele doua economii ale lumii si a declansat masuri retaliatorii din partea Beijingului, transmite Reuters.

Luna trecuta presedintele SUA, Donald Trump a anuntat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o lista de produse chineze in valoare de 200 de miliarde dolari, insa a oferit o perioada de gratie pentru navele care au plecat din China spre SUA inaintea datei de 10 mai, produse care urmau sa beneficieze de tarife de 10%. In data de 15 mai, biroul reprezentantului pentru Comert al SUA a dat publicitatii un comunicat potrivit caruia termenul limita pentru bunurile care ajung in SUA era stabilit pentru 1 iunie, data dupa care Administratia vamala americana urma sa perceapa tarife de 25% in porturile americane. Acest termen limita a expirat sambata la ora 12:01 a.m. EDT, conform Agerpres.ro.

Tarifele majorate afecteaza o gama larga de produse de consum si componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri si routere de Internet, circuite imprimate, mobila, aspiratoare si corpuri de iluminat.

Tot sambata, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane in valoare de 60 de miliarde dolari, ca reactie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finante a informat in data de 13 mai ca, incepand cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind intre 5% si 25% pentru un numar de 5.140 de produse americane. Noile masuri ale Beijingului vizeaza in special produsele cosmetice, articolele de bucatarie sau sport, dar si prezervativele sau jucariile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Primele doua economii ale lumii nu au programate noi discutii comerciale dupa ce ultima runda de negocieri s-a incheiat fara rezultat in data de 10 mai. Insa retorica s-a intensificat dupa ce Washingtonul a pus compania chineza Huawei Technologies Co Ltd pe o lista neagra care interzice practic grupului chinez sa faca afaceri cu companiile americane. In replica, aautoritatile de la Beijing au anuntat vineri ca vor pune la punct o lista neagra a companiilor straine "nesigure".

Citeste si:
Bilanțul Covid-19 a ajuns la 19 milioane de cazuri în întreaga lume
Bilanțul Covid-19 a ajuns la...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Analistii se intreaba acum pana unde ar putea duce acest razboi comercial? Un fost vice-ministru al Comertului a avertizat ca exista pericolul unui razboi comercial care ar putea dura "peste 30 de ani si chiar 50 de ani". Beijingul a lasat sa se inteleaga zilele trecute ca ar putea limita exporturile de metale rare, indispensabile pentru numeroase Industrii de varf din SUA. Oprirea exporturilor de metale rare spre SUA ar putea da Beijingului un atu suplimentar in cursul negocierilor comerciale, deoarece China furnizeaza SUA aproximativ 80% din necesarul de metale rare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri