Statele Unite au lansat atacuri cibernetice impotriva Iranului. Trump a anuntat ca se vor impune noi sanctiuni

Statele Unite au lansat in aceasta saptamana atacuri cibernetice impotriva sistemelor de lansare a rachetelor si unei retele de spionaj iraniene, dupa distrugerea de catre Teheran a unei drone americane, au informat sambata media americane, relateaza AFP.

Presedintele SUA, Donald Trump, a anulat in ultimul moment lovituri programate contra Iranului dupa distrugerea acestei drone de supraveghere la 20 iunie. In schimb, a autorizat in secret represalii sub forma de atac cibernetic contra sistemelor de aparare iraniene, au afirmat Yahoo! News si Washington Post, potrivit Agerpres.

Potrivit Washington Post, unul din atacurile cibernetice a vizat calculatoare servind la controlul lansarii de rachete si sateliti. Potrivit Yahoo! News, celalalt atac informatic a lovit o retea de spionaj insarcinata cu supravegherea trecerii navelor prin stramtoarea Ormuz.

Washington Post a mentionat ca aceste atacuri, planificate de mai multe saptamani, au fost initial propuse de militarii americani ca riposta contra atacurilor de la jumatatea lui iunie impotriva unor petroliere in stramtoarea Ormuz. Washingtonul acuza Iranul de aceste atacuri, in timp ce Iranul neaga orice implicare.

Intrebat de AFP, Pentagonul a refuzat orice comentariu.

Citeste si:
Care este teritoriul insular cu ZERO cazuri de coronavirus
Care este teritoriul insular...

In 2010, Teheranul a acuzat Statele Unite si Israelul ca, in plina criza legata de programul nuclear iranian, au creat puternicul virus informatic Stuxnet, care a infectat mai multe mii de calculatoare si a blocat centrifugele utilizate pentru imbogatirea uraniului.

Noi sanctiuni

Presedintele american, Donald Trump, a anuntat sambata ca Statele Unite vor impune luni noi sanctiuni "majore" impotriva Iranului, la cateva ore dupa ce afirmase ca daca Republica Islamica renunta la programul sau nuclear, el va fi "cel mai bun prieten" al sau, relateaza AFP.

"Introducem sanctiuni suplimentare majore impotriva Iranului, luni", a scris pe Twitter liderul de la Casa Alba. "Iranul nu poate avea arme nucleare!", a subliniat el.

Citeste si:
Caricaturi cu Mohamed: Iranul condamnă 'provocarea' la adresa...
Caricaturi cu Mohamed: Iranul...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri