Guvernul american a relaxat regulile de expulzare rapida a imigrantilor ilegali, ceea ce permite politiei sa-i trimita inapoi fara sa-i prezinte judecatorilor pe cei care au intrat ilegal in Statele Unite in ultimii de doi ani, relateaza AFP.

Aceasta modificare a legii privind Imigratia si Cetatenia ''este un instrument suplimentar'' pentru ''a face fata crizei actuale de securitate si umanitare la frontiera sud-vestica si in intreaga tara", a declarat Kevin McAleenan, ministru interimar al Securitatii Interne (DHS), potrivit unui comunicat, scrie Agerpres.

"E clar ca, daca nu aveti permisiunea legala de a fi aici, va vom expulza", a adaugat el.

Aceasta masura, care a intrat in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, prelungeste de la 14 zile la doi ani perioada de sedere ilegala in timpul careia un imigrant fara acte poate fi expulzat fara sa mai apara in fata unui judecator de imigrare.

Pana in prezent, un imigrant clandestin putea fi expulzat direct daca era arestat in termen de doua saptamani de la sosirea pe teritoriul SUA.

Legea extinde de asemenea expulzarile rapide la nivelul intregii tari, in timp ce anterior erau limitate la o zona de 161 km, de zbor de la granitele terestre ale Statelor Unite.

Potrivit site-ului TRAC Immigration, care monitorizeaza activitatea instantelor pentru imigratie, un imigrant clandestin trebuie sa astepte in medie 713 de zile, adica aproape doi ani, pentru a se prezenta in fata unui judecator care decide in cele din urma expulzarea sa. Aproape un milion de cazuri sunt in asteptare.

Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 10,5 milioane de persoane traiau ilegal in Statele Unite in 2017. Aproape doua treimi dintre acestea se aflau in SUA de peste un deceniu.

Statele Unite se confrunta de peste un an cu o criza a migratiei la granita cu Mexicul, traversata in fiecare luna de zeci de mii de oameni originari din America Centrala, care fug de violenta si saracia din tarile lor.

Donald Trump a facut din lupta impotriva imigratiei ilegale una dintre prioritatile politicii sale. El a anuntat lansarea la 14 iulie a unei vaste operatiuni impotriva imigratiei ilegale in scopul arestarii a aproximativ 2.000 de persoane aflate clandestin in SUA si vizate de un ordin de expulzare in aproximativ 12 orase.

Potrivit unui oficial al Agentiei pentru Imigratie si Vami din Statele Unite (Immigration and Customs Enforcement, ICE), citat marti de mass-media, doar 35 de imigranti au fost arestati deocamdata. De asemenea, ICE a anuntat marti pe Twitter arestarea a 934 persoane in SUA fara a preciza daca exista o legatura intre cele doua operatiuni.

Sursa foto: Spectral-Design / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri