Aflat la originea dezvaluirilor despre spionarea de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) a comunicatiilor telefonice si pe internet in Statele Unite si in strainatate, Edward Snowden este considerat un tradator de catre Washington, care a cerut arestarea sa, pentru moment fara succes, Hong Kong-ului si Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tanarul tehnician american, al carui pasaport a fost invalidat de catre Statele Unite, detine "documente de refugiat" eliberate de Ecuador.

Snowden este "sanatos si in siguranta", a declarat Assange luni, fara sa precizeze unde se afla, intr-o conferinta telefonica de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornita impotriva Hong Kong-ului, care l-a lasat pe Snowden sa plece, in mod oficial din motive juridice, Casa Alba a cerut in mod ferm Rusiei sa "studieze toate optiunile pe care le are la dispozitie pentru a-l expulza pe domnul Snowden catre Statele Unite".

Presedintele Barack Obama a declarat ca tara sa urmeaza "toate caile legale si coopereaza cu o serie de alte tari" in vederea abtinerii arestarii acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a amenintat luni China si Rusia ca vor exista consecinte asupra relatiilor cu Washingtonul, considerand "foarte dezamagitor" faptul ca fostul consultant CIA a putut sa plece de la Hong Kong la Moscova.

Snowden "si-a tradat tara", a declarat seful diplomatiei americane, in cursul unei vizite in India.

Un purtator de cuvant al Casei Albe Jay Carney a denuntat "o optiune delibarata a Guvernului (chinez) de a elibera un fugar, in pofida unui mandat de arestare valid". "Aceasta decizie are in mod incontestabil un impact negativ asupra relatiilor" dintre cele doua tari, a adaugat el.

Surse informate au declarat pentru agentia Interfax ca Rusia studia o cerere de extradare prezentata de Statele Unite.

Insa alta sursa a declarat ca Snowden nu poate fi arestat si extradat, "in masura in care nu a trecut frontiera rusa", referindu-se la prezenta tanarului american in zona de tranzit de pe aeroportul Seremetievo din Moscova.

Informatii contradictorii s-au multiplicat luni cu privire la situatia lui Snowden, care pare ca nu s-a imbarcat intr-o cursa Moscova-Havana, pe care era inregistrat si care a decolat luni dupa pranz.

Citeste si:

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citata de agentia Interfax, el a parasit deja Rusia. "Ar fi putut sa ia alt zbor. Este putin probabil ca jurnalisti sa fi fost martori la decolarea avionului sau", a declarat aceasta sursa.

Insa alta sursa din cadrul serviciilor de securitate ale aeroportului a declarat pentru agentia oficiala Itar-Tass ca americanul se afla in continuare in zona de tranzit pe Seremetievo.

Snowden urma sa plece in Cuba si sa mearga ulterior in Ecuador, unde a cerut azil politic.

El s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, dupa ce si-a parasit domiciliul din Hawaii, unde lucra pentru o firma Booz Allen Hamilton, o firma subcontractoare a NSA cu scopul de a culege probe privind activitatea NSA.

Firma l-a concediat pe tanarul american dupa primele scurgeri de informatii in presa.

Inculpat pentru spionaj, Edward Snowden risca 30 de ani de inchisoare in Statele Unite.

Presedintele ecuadorian Rafael Correa a anuntat luni ca tara sa va analiza "cu foarte mare responsabilitate" cererea de azil a lui Edward Snowden.

"Vom lua decizia pe care o vom considera cea mai potrivita cu respectarea absoluta a suveranitatii noastre", a adaugat Correa intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Ecuadorul i-a acordat deja azil lui Julian Assange, si el cautat de Statele Unite pentru publicarea in 2010 a sute de mii de documente diplomatice confidentiale.