Parlamentarii britanici care se opun iesirii tarii fara acord din Uniunea Europeana pregatesc o actiune in instanta pentru situatia in care prim-ministrul Boris Johnson va refuza sa amane data Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, scrie presa britanica de sambata, potrivit agentiilor dpa si Reuters.

Masura survine dupa ce parlamentul de la Londra a aprobat saptamana trecuta o lege care il obliga pe prim-ministru sa ceara o noua amanare a Brexit-ului pentru a se evita o iesire fara acord la 31 octombrie, conform Agerpres.ro.

Premierul Johnson a declarat insa ca 'mai degraba ar zacea mort intr-un sant' decat sa ceara Bruxelles-ului o noua amanare, ceea ce mareste probabilitatea ca guvernul sau sa incerce sa gaseasca o portita pentru a nu da curs legii sau pur si simplu sa o ignore.

Potrivit BBC si Sky News, care citeaza surse parlamentare, deputati ai opozitiei si conservatori moderati exclusi din partid se pregatesc pentru un astfel de scenariu punand pe picioare o echipa de juristi care sa lupte in instanta impotriva guvernului, daca va fi necesar.

Informatia a fost confirmata de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, care a precizat ca laburistii nu sunt implicati ca partid in aceasta initiativa.

Citeste si:
Regina Marii Britanii suspenda Parlamentul, chiar inainte de Brexit
Regina Marii Britanii...

Potrivit lui Boris Johnson, singura solutie pentru impasul in cazul Brexit-ului o reprezinta un scrutin anticipat, pe care a incercat sa-l convoace pentru 15 octombrie, si de la care spera ca i-ar da un nou mandat pentru a retrage Marea Britanie din UE la data stabilita.

Dupa un prim esec miercuri, guvernul va supune din nou la vot luni planul de convocare a alegerilor anticipate.

Un sondaj privind intentiile de vot, realizat de Survation pentru Daily Mail, ii crediteaza pe conservatori cu un scor de 29%, in scadere cu doua puncte procentuale fata de sondajul anterior, in timp ce laburistii se mentin la 24%. Ii urmeaza liberal-democratii (pro-UE) cu 18% si Partidul Brexit cu 17%.

Citeste si:
Circa 100 de companii s-au mutat din UK in Olanda inainte de Brexit
Aproape 100 de companii s-au...

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Londra renunta la anularea libertatii de circulatie dupa Brexit