Premierul britanic Boris Johnson nu va permite Parlamentului de la Londra sa modifice acordul pentru Brexit, a avertizat luni purtatorul sau de cuvant, citat de Reuters si preluat de Agerpres.

Parlamentarii au refuzat sa voteze sambata pentru sau impotriva acordului cu Uniunea Europeana obtinut saptamana trecuta de prim-ministru. Acesta doreste ratificarea intelegerii luni, insa nu o va supune la vot daca legislativul incearca sa aduca amendamente, a aratat purtatorul de cuvant.

Votarea poate avea loc doar cu aprobarea presedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, care poate decide ca procedura este neregulamentara, deoarece parlamentul a dezbatut deja o motiune pentru aprobarea acordului.

"Votul 'semnificativ' se va tine daca permite presedintele si daca nu sunt alese amendamente care l-ar face lipsit de sens. Nu are rost un vot care sa nu fie 'semnificativ', guvernul ar retrage motiunea" in acest caz, le-a declarat oficialul reporterilor.

"Publicul doreste realizarea Brexit-ului. Guvernul este hotarat sa obtina aprobarea noii intelegeri excelente a premierului si sa ne scoata din UE pe 31 octombrie (...) Acordul cu UE tocmai a fost convenit, s-a terminat, s-a incheiat", a insistat el, aratand ca negocierile cu Bruxellesul au durat deja prea mult si ca Johnson a obtinut un acord foarte bun, iar acum se concentreaza asupra aprobarii acestuia de catre parlament.

Purtatorul de cuvant a mentionat ca guvernul va prezenta legislatia pentru Brexit marti. Parlamentarii ar putea incerca din nou sa aduca modificari fundamentale acordului, cum ar fi continuarea acordului vamal intre Regatul Unit si UE sau organizarea unui nou referendum. Executivul a exclus oricare din aceste optiuni. "Daca in esenta legislatia din Camera Comunelor se abate prea mult de la ceea ce s-a convenit in acordul de retragere si in declaratia politica, ar fi pusa sub semnul intrebarii ratificarea", a mai explicat reprezentantul prim-ministrului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni