Premierul conservator britanic Boris Johnson i-a indemnat sambata pe deputati sa adopte fara intarziere acordul de Brexit incheiat intre Londra si Bruxelles, in deschiderea sedintei consacrate votului asupra acestui acord, al carui rezultat se anunta strans.

"E timpul ca aceasta mareata Camera a Comunelor sa se reuneasca si sa-i uneasca pe oameni", le-a spus Johnson deputatilor la inceputul sedintei convocate in mod exceptional sambata, la doua zile dupa anuntarea unui nou acord intre Londra si Bruxelles si cu 12 zile inainte de data prevazuta pentru retragerea britanica, 31 octombrie, potrivit Agerpres.

El a insistat ca acordul este "singura cale de a merge inainte si "cea mai buna solutie posibila" pentru "a insanatosi" tara. Orice alta intarziere a Brexitului ar fi "lipsita de sens, costisitoare si ar submina profund increderea publica", a mai spus Johnson.

Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul de Brexit incheiat cu Bruxellesul de guvernul conservator precedent al Theresei May. Boris Johnson, care a inlocuit-o in iunie, s-a angajat ca Marea Britanie va iesi din UE la 31 octombrie, cu sau fara acord.

Refuzul laburistilor si al unionistilor nord-irlandezi de a sustine acordul cu UE, plus opozitia liberal-democratilor fata de iesirea din uniune scad sansele ca acesta sa treaca de votul Camerei Comunelor. In aceasta eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecuta, Boris Johnson va fi obligat totusi sa ceara UE o noua amanare a Brexitului pana la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobata si de liderii europeni.

Citeste si:
Statele UE nu au ajuns la un acord privind durata amanarii Brexit-ului
Statele UE nu au ajuns inca...

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni