Romanii constituie comunitatea straina cu cea mai rapida crestere in regiunea Bruxelles, unde sunt inregistrati oficial 41.858 de romani in prezent, cu 2.000 mai multi decat in urma cu un an. In ultimii ani, comunitatea romanilor din regiune a depasit-o pe cea a polonezilor, a italienilor si a marocanilor. Doar francezii sunt mai multi, potrivit unui reportaj al publicatiei belgiene Bruzz.

Cei mai multi barbati romani lucreaza in sectorul constructiilor, in timp ce femeile sunt angajate in special pentru curatenie. Paleta ocupatiilor s-a largit progresiv. Astazi e dificil sa gasesti vreun spital in care nu lucreaza asistente sau medici romani, iar noii rezidenti din Bruxelles se gasesc si in caminele de batrani. Romanii lucreaza si in domeniul IT, precum si in institutiile europene.

In timp ce comunitatile din noile state membre tind sa fie foarte feminine, in cazul romanilor este invers, mai ales datorita faptului ca multi lucreaza in constructii. Insa in segmentul celor care lucreaza in institutiile UE, romancele tinere sunt mai numeroase decat barbatii. In plus, comunitatea romanilor este tanara, cu o medie de varsta de 26 de ani.

Publicatia noteaza ca imigratia este un factor important al scaderii populatiei Romaniei, care, dupa caderea regimului Ceausescu, a ajuns de la 23,5 la 19 milioane. Exodul populatiei se produce mai ales din zonele rurale din estul tarii, astfel ca anual peste zece sate dispar.

Publicatia da exemplul comunei sucevene Bosanci, a carei populatie a scazut dramatic in zece ani, de la 12 la 4 mii de locuitori. Jumatate din cei care au plecat de aici s-au mutat in regiunea Bruxelles.

Citeste si:
Iohannis: Cetatenii romani din Marea Britanie vor fi bine protejati
Iohannis: Cetatenii romani...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Johnson: Nu exista o solutie mai buna pentru Brexit