Justin Trudeau: Canadienii au votat pentru o "actiune puternica impotriva schimbarilor climatice"

Canadienii au votat pentru un program "progresist" si pentru "o actiune puternica impotriva schimbarii climatice", a declarat in noaptea de luni spre marti premierul Justin Trudeau, reales la conducerea unui guvern minoritar la capatul scrutinului legislativ, relateaza AFP.

"In aceasta seara, canadienii au respins divizarea", a spus seful partidului liberal in fata sustinatorilor sai euforici reuniti in centrul Montrealului, scrie Agerpres. Canadienii "au respins taierile si austeritatea si au votat un program progresist si o actiune puternica impotriva schimbarii climatice", a adaugat premierul.

El a denuntat in timpul campaniei electorale reducerile bugetare pe care le-ar fi adus, in opinia sa, o victorie a rivalului sau conservator Andrew Scheer si intentia afisata de acesta de a elimina taxa pe carbon introdusa de guvernul liberal. Incurajat de victorie, in contextul in care sondajele il plasau practic la egalitate cu conservatorii, Trudeau si-a exprimat dorinta de a lucra "pentru toti canadienii".

El s-a adresat in special alegatorilor din provinciile petroliere Alberta si Saskatchewan, care nu au ales niciun parlamentar liberal. Rezultatul ilustreaza neincrederea acestor provincii fata de Trudeau si divizarea tarii intre sustinatorii industriei petroliere si apararii mediului. "Formati o parte esentiala din marea noastra tara. V-am auzit frustrarea si va voi sustine. Sa lucram cu totii pentru a aduce impreuna tara noastra", a pledat el.

Justin Trudeau a mai afirmat ca a auzit si mesajul locuitorilor din Quebec, care "vor sa se asigure ca vocea Quebecului va fi mai bine auzita la Ottawa". Blocul Quebechez, formatiune separatista, a realizat un scor foarte bun in aceasta provincie francofona, castigand mai mult de 30 de mandate si triplandu-si astfel scorul fata de 2015.

Citeste si:
Trudeau, dat în judecată de o organizație anti-vaccin: Pandemia...
Justin Trudeau, dat în...

Premierul Justin Trudeau a obtinut luni un al doilea mandat, dar partidul sau liberal nu va avea decat o majoritate relativa in parlament, ceea ce il va obliga sa mizeze pe ajutorul unui mic partid de stanga.

Conform estimarilor televiziunilor la ora 06:00 GMT, liberalii au castigat sau erau in frunte in cazul a 156 din cele 338 de mandate puse in joc pentru Camera Comunelor. In legislativul actual, ei dispuneau de o majoritatea absoluta confortabila de 177 de locuri.

Rivalul lui Justin Trudeau, conservatorul Andrew Scheer, si-a recunoscut infrangerea si l-a felicitat pe premier, adresandu-i totusi o atentionare. "Leadership-ul sau este afectat, iar timpul guvernului sau va lua sfarsit in curand. Cand va veni acest moment, conservatorii vor fi pregatiti", a spus el. Guvernele minoritare in Canada au o perioada de supravietuire estimata de experti in medie la 18-24 de luni.

Citeste si:
Preluarea Carrefour de către canadienii de la Couche-Tard eșuează
Preluarea Carrefour de către...
Sursa foto: studiolaska / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri