Tara care cumpara o insula din Pacific: cati bani a dat pe ea si pentru ce vrea sa o foloseasca?

Japonia a anuntat luni ca va cumpara o insula nelocuita in larg, in partea de sud-vest, la pretul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americana, relateaza AFP.

Tokio si Washington au cazut de acord in 2011 pentru a muta acest centru de formare de piloti pentru avioane de vanatoare americane in insula Mageshima, situata la circa 30 de kilometri de marea insula sudica Kyushu, conform Agerpres.ro.

Vineri a fost incheiat un acord pentru achizitionarea insulei Mageshima, "dupa discutii intre Ministerul Apararii si dezvoltatorul imobiliar care detine cea mai mare parte din insula", a precizat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga.

Operatiunile de antrenament aerian american se desfasoara in prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.

Washingtonul a cerut mutarea, invocand ca Iwo Jima, locul unde s-a desfasurat o lupta-cheie in Al Doilea Razboi Mondial, este prea departe de baza militara americana de la Iwakuni (vest) unde sunt stationate avioanele de vanatoare.

Citeste si:
Metoda inedită pe care o propune un teatru din Japonia pentru a...
Metoda inedită pe care o...

Suga a precizat ca centrul de antrenament pentru aterizare va fi construit "la o data viitoare", adaugand ca nu poate oferi detalii suplimentare din cauza ca achizitia nu este finalizata.

Trupele japoneze sunt limitate la functii de aparare, in virtutea Constitutiei pacifiste a acestei tari care depinde astfel in mare parte de SUA pentru a-si garanta securitatea.

Sursa foto: MMPOP / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri